Actie voor rondweg om Leek

Enkele inwoners van Leek willen een plan uit 2008 om te komen tot de aanleg van een rondweg om het dorp nieuw leven inblazen.

Enkele weken geleden zijn de initiatiefnemers Ruud van Nijen en Johan de Vries op internet een petitie begonnen. Die is inmiddels door ruim tweehonderd mensen ondertekend. Van Nijen schat in dat het mogelijk moet zijn om vijfhonderd pleitbezorgers te vinden. De beide initiatiefnemers zijn actief namens VZ Westerkwartier. Dat is de lokale partij die nu nog opereert in de gemeente Grootegast onder de naam VZ2000. Vlak voor de economische crisis ontwikkelden de gemeenten Leek en Noordenveld plannen voor de aanleg van 5000 nieuwe huizen. Onderdeel van dit ambitieuze plan was de aanleg van een rondweg vanaf Terheijl naar de A7. De investering die hiermee was gemoeid, was indertijd geraamd op rond de 30 miljoen euro. Dit geld had opgebracht moeten worden uit de exploitatie van de nieuwbouwwijk.

Dertig miljoen

Door de crisis ging de massale woningbouw niet door. Daarmee ging ook de rondweg van tafel. Zeker nu de economie opleeft en de bedrijvigheid in Leek toeneemt, vinden Van Nijen en De Vries dat er redenen zijn het plan voor de aanleg van de rondweg weer van stal te halen. Van Nijen onderkent dat het niet meevalt hiervoor 30 miljoen euro op tafel te leggen. Hij ziet mogelijkheden de kosten te beperken door het traject in te korten. Hij denkt dat de aanleg van een rondweg die vanaf Zevenhuizen rechtstreeks aansluit op de A7, ook al veel soelaas zal bieden. Per etmaal rijden nu zevenduizend tot achtduizend voertuigen over doorgaande wegen in Leek als de Auwemalaan, Oldebertweg en Lindensteinlaan. Aanwonenden ondervinden hiervan veel geluidsoverlast.

‘Lapmiddel’

Op aandringen van bewoners ging de gemeente Leek vorige week over tot afsluiting van de Lindensteinlaan voor vrachtwagens. Van Nijen juicht deze maatregel toe, maar gelooft er niet in dat dit een toereikende oplossing is. ,,Het is niet veel meer dan een lapmiddel’’, zei hij tegen de Leekster verkeerswethouder Karin Dekker. Dekker is vooralsnog niet enthousiast over een rondweg. Zij verwacht dat de Leekster middenstand gebaat is bij doorgaand verkeer door het dorp. Van Nijen: ,,Ik heb mijn oor te luister gelegd bij een paar grotere ondernemers. Die denken juist dat een rondweg leidt tot toestroom van meer klanten uit omliggende dorpen.’’

Op de foto: vorige week vond de onthulling plaats van een inrijdverbodsbord voor vrachtauto’s aan de Lindensteinlaan in Leek.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.