Actiegroep Code Rood zet kamp op bij NAM-locatie Farmsum voor meerdaagse demonstratie; gemoedelijke vrolijke sfeer

Demonstranten van actiegroep Code Rood hebben zich gevestigd bij het NAM-tankenpark bij Farmsum. Daar willen ze de komende dagen verblijven om te demonstreren, onder meer tegen de gaswinning in Groningen en de rol van de NAM, Shell en Exxon daarin. De sfeer is gemoedelijk.

Bij de NAM-locatie zal een meerdaagse zit-demonstratie plaatsvinden. De actievoerders zetten nu hun tenten op.

Volgens een van de woordvoerders - Maarten - gaat het heel goed. ,,Er komen steeds meer mensen bij. Ik ben heel trots dat deze mensen zich inzetten voor de toekomst van Groningen, voor de toekomst van het klimaat. Iedereen is heel blij dat het gelukt is om de ingang te blokkeren.’’ Maarten wil overigens alleen met zijn voornaam vermeld worden.

loading

Controle

Er is veel politie op de been. Het gaat om agenten te voet, op de fiets en te paard. Zowel langs de route als bij de opslaglocatie in Farmsum, onder meer om te voorkomen dat iemand probeert over het hek te klimmen.

In het NAM-tankenpark bij Farmsum wordt aardgascondensaat opgeslagen. Aardgascondensaat wordt gezien als een gevaarlijke stof. De politie zette in de ochtend ook willekeurig automobilsten langs de kant van de weg voor controle. De gemeente Delfzijl deelt flyers uit aan de actievoerders om 'met gezond verstand' actie te voeren.

loading

Volgens aanwezige verslaggevers van DvhN lopen er veel (buitenlandse) milieu-activisten mee met de stoet en juist opvallend weinig Groningers. ,,In elk geval veel niet-Groningers'', vertelt verslaggever Matthijs Sorgdrager. Het is volgens hem ook eerder een 'anti-Shell-demonstratie' dan een 'tegen de aardbevingen-bijeenkomst'.

loading

Rustmoment

De eerste groep van zo'n honderd demonstranten vertrok vanaf half acht uit het actiekamp in Leermens. Rond negen uur kwam de groep aan in het centrum van Appingedam, waar even een rustmoment werd ingelast. De 'karavaan met actievoerders' ging via Delfzijl naar de NAM-tankenpark bij Farmsum waar de eerste stoet is aangekomen.

loading loading loading

Vooralsnog is de sfeer zeer gemoedelijk en ontspannen. De groep moest ongeveer twaalf kilometer lopen en fietsen vanaf hun actiekamp in Leermens. Bij de NAM-locatie heerst een beetje een festivalsfeer. De actievoerders zitten wat op de grond. Of ze lezen een boekje, eten een broodje op hun matje of dansen om een drumband heen.

,,Eigenlijk is de sfeer heel leuk'', vertelt DvhN-verslaggever Sorgdrager. Hij schat in dat er nu een krappe 400 mensen op de locatie aanwezig zijn.  Dat is Code Rood-woordvoerder Maarten met hem eens. ,,Actievoeren is heel serieus, maar kan ook leuk zijn.’’

loading loading

Eindtijd? Trekken we ons niks van aan

Burgemeester Gerard Beukema (gemeente Delfzijl) heeft de menselijke blokkade toestemming gegeven om tot en met vrijdag te demonstreren op de locatie. De verwachting is dat de actievoerders dat ook zeker zullen doen.

Het kan wat dat betreft dan ook wel op een confrontatie uitlopen. Over de eindtijd die de burgemeester heeft ingesteld, zegt Code Rood-woordvoerder Maarten: ,,Daar trekken we ons niet zoveel van aan. We hebben ons eigen plan.’’ Hij verwacht dat de honderden demonstranten heel lang zullen blijven.

loading

De demonstratie is er onder meer op gericht om de gaswinning versneld te laten stoppen. ,,De problemen rondom de gaswinning in Groningen zijn niet alleen een lokaal probleem, maar maken onderdeel uit van de destructie die Shell, Exxon en andere fossiele bedrijven overal ter wereld veroorzaken'', zegt Maarten.

loading

Yoga-oefeningen en frisbee

loading  

Gerry Kuipers (65) uit Appingedam is een van de weinige Groningse actievoerders. Hij werd met applaus onthaald op het plein bij de kerk in Appingedam door de vele andere activisten toen hij met zijn scootmobiel het plein op kwam rijden. ,,Een warm bad’’, zegt Kuipers. ,,Half Europa is hier vertegenwoordigd en dat is heel mooi.’’

Op het plein zitten de actievoerders in kringetjes. Een enkeling doet yoga-oefeningen, in het midden staat iemand te jongleren en op het plein wordt gefrisbeed. loading

Niet alleen Groningers

Al sinds afgelopen weekend zijn zo'n vijfhonderd demonstranten neergestreken in een actiekamp bij Leermens. Het gaat niet alleen om Groningers, maar ook uit andere delen van het land. Volgens Code Rood zijn er onder meer actievoerders aanwezig uit België, Engeland, Duitsland, Denemarken en Zweden. Code Rood laat op dinsdagochtend weten dat er zeker 700 mensen zijn die zich willen aansluiten bij de demonstratie.

loading

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video