Acties dreigen in noordelijk busvervoer

Noordelijke buschauffeurs dreigen met acties nu de CAO-onderhandelingen voor het openbaar vervoer zijn vastgelopen.

lVolgens vakbond FNV is de actiebereidheid onder chauffeurs in Noord-Nederland groot. De buschauffeurs hebben het eindbod van de werkgevers unaniem verworpen. Pieter Beuzenberg, bestuurder FNV Streekvervoer, wil nog eenmaal met de werkgever onderhandelen. Komen de partijen er niet uit, dan sluit hij stakingen niet uit.

De nieuwe cao had al per januari 2016 in moeten gaan. De werkgevers willen voor 2016 een soort tussen-cao afsluiten met een beperkte loonsverhoging vanaf 1 juli en minimale arbeidsvoorwaardelijke afspraken. Wel behouden de werknemers ATV-dagen en is het extra korten bij langdurige ziekte van tafel gehaald.

Volgens de FNV willen de werkgevers zich daarmee belonen voor het ‘frustreren ‘ van de onderhandelingen. De bond is bang dat de werkgevers volgend jaar alsnog de ATV willen intrekken en de korting voor langdurig ziek personeel willen doorvoeren.

De buschauffeurs zijn bereid acties te voeren. Ze eisen een een fatsoenlijke loonsverhoging per 1 januari 2016 en niet pas per 1 juli 2016. Ook wordt compensatie geëist voor versobering van het pensioen. Verder willen de chauffeurs dat tijdelijk personeel net zo beloond wordt als vast personeel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.