Actievoerders houden kolenprotest Eemshaven vreedzaam

Eemshaven Milieuactivisten en actievoerders tegen de gaswinning in Groningen protesteerden gisteren zij aan zij tegen de RWE-kolencentrale in de Eemshaven.

Demonstranten van de Coalitie Gasverzet Groningen en WijStoppenKolen ontrolden tegenover de RWE-centrale een meterslang spandoek met de tekst: ‘If you don’t shut it down, we will!’.

Dat protest was onderdeel van een landelijke actiedag, op de eerste ‘verjaardag’ van het vonnis in de zogeheten Urgenda-klimaatzaak. Daarbij maande de rechter het Rijk om meer haast te maken met het terugdringen van CO2.

Volgens WijStoppenKolen is met dat vonnis na een jaar nog altijd niets gedaan. Vóór 2020 moeten alle zeven kolencentrales in Nederland dicht, eist de actiegroep.

Daarvoor werd gisteren gelijktijdig geprotesteerd in de Eemshaven, Amsterdam en Geertruidenberg. In die laatste plaats blokkeerden actievoerder de toegang naar de Amercentrale. In de hoofdstad kwam de politie er aan te pas om een urenlange bezetting van de kolenoverslag in de haven te beëindigen.

Ook in de Eemshaven wilden de actievoerders de kolenkranen bij de centrale bezetten. Na een ‘onvriendelijke’ confrontatie met RWE-werknemers verplaatsten ze hun actie echter naar de Borkum-veerterminal aan de overkant van de haven. ,,Wij bevechten kolencentrales, niet de mensen’’, verklaart een woordvoerster.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.