De Action in Delfzijl verhuist van de Nieuweweg naar een plek in het centrum van de havenstad. De gemeente en de winkel hebben overeenstemming bereikt.

Waar de winkel precies heen verhuist, wil projectleider Tonny Baas nog niet verklappen. „De partijen zijn de gemaakte afspraken verder aan het uitwerken.”

Ruim honderd nieuwe woningen

Met de verhuizing van de Action gaat een wens van de gemeente Delfzijl in vervulling. Op de plek waar de winkel staat en de aan de overkant gelegen Ubbenslocatie komen woningen. Op het Ubbensterrein stond jarenlang een houtzagerij en daarvoor was het onder meer een scheepswerf en een steenfabriek.

„Er zijn plannen voor ruim honderd huizen op de twee locaties. Er komen appartementen en eengezinswoningen. Het wordt een mix van huur, koop en sociale huur”, zegt Baas. De ietwat sfeerloze Nieuweweg moet door de nieuwe ontwikkelingen een gezellige woonstraat worden, dichtbij de zee.

De gemeente hoopt met de verhuizing van de Action bovendien meer mensen naar het winkelgebied te halen. „Zo’n winkel is toch een trekker voor het centrum”, zegt Baas.

Gemeenteraad vergadert donderdag

Komende donderdag moet de gemeenteraad zich over het bestemmingsplan uitspreken. Daarnaast moet het risico van het tankstation, dat in de buurt van het gebied staat, moet verder worden onderzocht. „Het is niet zo dat het hele tankstation gesaneerd moet worden. Mogelijk moet het LPG-vulpunt stoppen met exploitatie.”

De Ubbens- en Actionlocatie vormen samen met de sluizen de overgang tussen Delfzijl en het veel oudere wierdedorp Farmsum. De plannen voor de herontwikkeling van het gebied zijn onderdeel van het veel grotere project Delfzijl Centrum Zuidoost. De gemeente is al geruime tijd bezig om dit deel van Delfzijl aan te pakken. Het nieuw te bouwen ‘cultuurcluster’ waar Theater de Molenberg, Partycentrum de Bolder en de bibliotheek plaats voor maken, valt hier ook onder. Dit deel van het centrum wordt na DelfSail 2021 aangepakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen