Acute zorg ouderen van UMCG naar huis

Demente ouderen die op de spoedhulp van het UMCG terecht komen worden volgend jaar direct weer naar huis gebracht om daar ziekenhuiszorg te krijgen.

Daarover heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen afspraken gemaakt met huisartsen, thuiszorg en zorgverzekeraars. Volgens hoogleraar ouderengeneeskunde Sophia de Rooij is een ziekenhuis voor ouderen met dementie geen goede plek om te verblijven. Ze lopen in de kliniek een groter risico op vallen, infecties op te lopen of ernstig in de war te raken, het zogeheten delier.

Het komt al vaker voor dat ouderen vrij snel na een ziekenhuisopname weer naar huis gaan om daar verder verzorgd te worden. Het project Hospital at Home gaat een stap verder. Ouderen worden nog net niet ‘s nachts al terug naar huis gebracht als ze op de spoedhulp belanden, maar wel snel daarna. Thuis kunnen ze ook meteen medicijnen krijgen, desnoods via een infuus, en extra zuurstof.

Het ziekenhuis blijft de hoofdbehandelaar maar andere zorgverleners zoals huisartsen en thuiszorg doen ook een deel. Daarover zijn strakke afspraken gemaakt. Het regelen van die afspraken en de financiering heeft nogal wat voeten in aarde omdat er verschillende geldstromen zijn voor ziekenhuiszorg, thuiszorg en huisartsenzorg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.