Ada Groenewoud: ik ga door tot m’n tachtigste (+ video)

Ada Groenewoud uit Hoogezand volgt wekelijks paardrijles bij Manege Nieboer. Op zich niets bijzonders. Maar wel als je 76 jaar bent.

Ada Groenewoud uit Hoogezand volgt wekelijks paardrijles bij Manege Nieboer. Op zich niets bijzonders. Maar wel als je 76 jaar bent.

,,Veerle is een beauty, een grote lieverd’’, zegt Ada terwijl ze de fjord omhelst. Ondanks haar respectabele leeftijd is ze voor jong en oud op de manege gewoon Ada.

Iedereen ziet haar graag

Toen ze 24 jaar was is ze met haar dochtertje begonnen met paardrijden. Maar daarna volgden ook weer vele jaren zonder. Totdat Ada bij manege Nieboer kwam. Haar liefde voor paarden begon weer te kriebelen en ze sloot zich aan bij een groepje vrouwen dat wekelijks een les volgde. ,,Die andere vrouwen zijn er allemaal al lang niet meer’’, vertelt manegehouder Lia Nieboer. ,,Maar Ada is altijd gebleven.’’

En een graag geziene gast op de manege. Niet alleen bij de ruiters, ook de dieren zien haar graag komen. Want Ada neemt voor hen allemaal wat lekkers mee. Als ze arriveert maakt ze eerst een stop bij Spekkie, een kolosaal varken dat regelmatig los rond loopt. Het beest verorbert dankbaar Ada’s appels en worteltjes. Ook de bok en de honden krijgen van alles toegestopt.

Galop door de hal

Daarna is alle aandacht voor Veerle. Poetsen, knuffelen. Met wat hulp zadelt Ada het paardje op en maakt ze zichzelf klaar: bodyprotector aan, cap op. Geen overbodige luxe, want ze is twee keer van een paard gevallen. ,,De eerste keer had ik allemaal bloed in m’n ogen. De tweede keer had ik gekneusde ribben.’’ Geen sinecure, zeker niet als je al wat op leeftijd bent. ,,Je moet er direct weer op, anders kun je beter stoppen. Als je bang bent, lukt paardrijden niet.’’

Eenmaal klaar loopt ze met Veerle naar een stevige opstap. Drie treetjes omhoog en ze zit zo in het zadel. De opstap wordt overigens door veel ruiters gebruikt om te voorkomen dat het zadel scheef trekt en een paard scheef wordt belast. Ada krijgt een zweepje aangereikt en gaat fanatiek aan de slag, in stap, draf en galop door de hal.

Alzheimer

Ada is een recreatieruiter, reed ook vroeger nooit wedstrijden. Ze houdt van het maken van buitenritten. Laatst deed ze toch een keer mee aan een onderling wedstrijd. ,,Voor de lol. En ik had nog hoge punten ook.’’

Thuis heeft ze het niet gemakkelijk met de verzorging van haar man met altzheimer. ,,Dit is mijn uitlaatklep’’, zegt ze. Iedere week weer kijkt ze reikhalzend uit naar ‘haar’ dag.

,,Paardrijden is ontzettend leuk en houdt me fit. Met paardrijden gebruik je heel veel spieren. Ik ga door tot mijn tachtigste.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.