Adorp blij met roodlichtcamera

Normaal zorgt een flitspaal niet voor blijdschap bij weggebruikers. In Adorp wel! Het dorp probeert al jaren een roodlichtcamera langs de N361 te krijgen. Tot hun verbazing stond er maandagochtend opeens een.

Doet ‘ie het of doet ‘ie het niet? „Hij doet het nog niet”, zegt Ernst Koelman van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (het CVOM). „Hij staat er pas sinds gisteren, dus er moeten nog allerlei kabels worden gelegd. Bijvoorbeeld voor stroom. Dat duurt even.”

Tienduizend auto’s

Een werkgroep, bestaande uit ouders en schoolleider Floor van der Werfhorst van IKC de Wierde in Adorp, proberen al ruim twee jaar het kruispunt in het dorp veiliger te maken. De provinciale weg N361 is een drukke weg, die dwars door het dorp loopt.

Een gewone flitspaal staat er al. Het gaat dan ook niet om auto’s die te hard rijden, maar om automobilisten die zonder blikken of blozen door rood rijden.

„Er rijden hier ruim tienduizend auto’s per dag langs en gemiddeld rijdt men hier vijftien keer per dag door rood”, zegt Van der Werhforst. „De helft van de schoolkinderen moet hier langs om van huis naar school te fietsen en andersom. Het is nog nooit mis gegaan, maar wel heel vaak bijna.”

Verrassing

De groep heeft meerdere gesprekken gehad met gedeputeerde Fleur Gräper. Zij heeft contact opgenomen met het Openbaar Ministerie. „Het is een aantal maanden geleden dat we voor het laatst contact hadden”, zegt Van der Werfhorst. „En maandag stond er opeens een roodlichtcamera.”

Dorpsbelangen Adorp is blij met de maatregel. „Ontzettend blij zelfs”, zegt secretaris Jouke Huisman. „Zo is het een stuk veiliger voor de schoolkinderen en de ouderen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.