Advies Kunstraad slaat gaten bij musea voor Gronings erfgoed

De Stichting Oude Groninger Kerken wil met zijn kerken (zoals hier in Garmerwolde) een grote rol spelen op het gebied van cultuur en debat, maar de provinciale Kunstraad ziet geen urgentie. Een subsidieverzoek is afgewezen, net als die van een reeks andere Groningse erfgoedcentra. Foto Peter de Kan

De Kunstraad Groningen slaat met zijn recente subsidieadviezen fikse financiële gaten bij musea en centra voor cultureel erfgoed. Veel instellingen in de provincie zien hun aanvraag niet of slechts minimaal gehonoreerd.

Vooral de Stichting Oude Groninger Kerken (SOKG) hoopte voor de komende vier jaar op 400.000 euro subsidie van de provincie en gemeente Groningen, maar moet het doen met 1 ton. Ook het toekomstige Museum aan de A in de stad ziet van zijn aanvraag van 555.000 euro slechts 380.000 euro gehonoreerd.

‘Onzekerheden rond nieuw Museum aan de A’

De Kunstraad ziet nog te veel financiële onzekerheden rond dit laatste project. De in totaal 10 miljoen kostende ombouw van het huidige Noordelijke Scheepvaartmuseum kan volgens de raad in de weg zitten bij de ambities om uit te groeien tot partner en platform voor alle instellingen in de provincie op gebied van streekgeschiedenis en -cultuur.

Het is nog onduidelijk hoe het gat moet worden gedicht dat door dit advies in de financiering van het museumplan valt. En door wie: provincie, gemeente danwel andere fondsen. De Groningse wethouder Paul de Rook komt als mede-initiatiefnemer van het museum in september met nadere voorstellen in de gemeenteraad.

Scheepvaartmuseum rekent op provincie en gemeente voor ombouwplan

Het museum zelf vertrouwt er volgens een woordvoerster op ,,dat het goed komt’’. Ook gezien de betrokken samenwerking met het gemeente- en provinciebestuur en de vier partners in het MADA-project. Behalve het scheepvaartmuseum stappen ook het Groninger Museum, de Groninger Archieven en het Noorderpoortcollege actief in het museum. Juist volgende week ondertekenen zij samen de definitieve samenwerkingsovereenkomst.

Ook SOKG-directeur Patty Wageman is teleurgesteld over de afwijzing maar trekt zich op aan de lof die haar stichting ook krijgt toegezwaaid. ,,We hadden extra geld gevraagd om onze rol als podium voor zowel cultuur als maatschappelijk debat uit te kunnen diepen. Daar gaan wij gewoon mee door, al ziet de kunstraad geen ‘inhoudelijke urgentie’. We proberen andere fondsen aan te boren, dat zijn we hier gewend, of het nou gaat om restauratie, onderhoud danwel culturele of educatieve projecten.’’

Geen geld naar MuzeeAquarium en kleine musea in de regio

Het MuzeeAquarium in Delfzijl ziet zijn aanvraag helemaal afgewezen, net als kleinere instellingen in de provincie als het Abel Tasman Museum in Lutjegast, het Berlagehuis in Usquert en het Kloostermuseum Sint Bernardushof in Aduard. Over het Muzeeaquarium is de Kunstraad kritisch: het museum aan de zeedijk is ‘leuk’, maar ‘te weinig relevant’. Er is bovendien niets gedaan met eerdere adviezen van de Kunstraad voor verbeteringen.

In Groningen hebben het grafisch museum GRID en de Synagoge Folkingestraat volgens de Kunstraad te weinig betekenis voor steun van de provincie. De synagoge hoopte de steun van provincie en gemeente op te trekken van 30 naar 70 mille, maar houdt alleen de 20.000 euro van de gemeente over. GRID krijgt nu nog geen subsidie, had 130.00 euro gevraagd maar moet het doen met 50 mille.

Geen verhoging maar pas op de plaats of juist terug

Andere instellingen houden hun steun nog op het huidig peil, maar zien een subsidieverhoging afgewezen. Dat geldt voor het Veenkoloniaal Museum in Veendam, Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Museum Stad Appingedam, Museum Klooster Ter Apel, Fraeylemaborg, Verhildersum. De Uithuizer Menkemaborg ziet zijn subsidie juist teruggesnoeid in plaats van verhoogd.

De enige meevallertjes zijn voor Museum Wierdenland in Ezinge, dat voor het eerst een kleine subsidie (30.000 euro) krijgt, en voor Museum Nienoord in Leek. Dat ziet zijn steun opgetrokken naar 120.000 euro om de stijgende lijn na de doorstart in 2016 door te kunnen zetten. Dat is 20 mille meer dan nu, maar wel bijna helft minder dan gevraagd.

menu