Advocaat: 'Aardbevingen tasten woongenot ernstig aan'

De aardbevingen hebben negatieve gevolgen voor het woongenot van duizenden Groningers. Ze kampen met depressies, angst, slaapproblemen en zitten met veel onzekerheid over de toekomst.

Dat betoogde advocaat Pieter Huitema bij de rechtbank in Assen namens 127 gedupeerde Groningers. Hij eist namens hen smartengeld wegens immateriële schade van de NAM en de staat. De zaak gaat de hele dag duren. Na Huitema kwamen de advocaten namens de NAM aan het woord en daarna de advocaat van de staat.

Huitema heeft bij de rechtbank in Assen een beroep gedaan op de NAM om al uitgekochte huiseigenaren alsnog te compenseren voor de geleden schade. Dit hoewel de gedupeerden hebben getekend voor een finale kwijting.

Het gaat om Groningers van wie de NAM het huis opkocht op advies van de commissie voor schrijnende gevallen. De NAM vergoedde 95 procent van de taxatiewaarde. Huitema wil hun overeenkomst nu zo wijzigen dat ze alsnog in aanmerking komen voor een schadevergoeding voor immateriële schade.

'Staat te passief'

Volgens de advocaat moet niet alleen de NAM opdraaien voor immateriële schade voor bewoners van het aardbevingsgebied, maar ook de Staat. Die is volgens hem veel te passief in Groningen ondanks de risico's van de gaswinning. ,,De staat was op de hoogte van de gevaren van de gaswinning en heeft onvoldoende actie ondernomen. Ook na de verwezenlijking van het gevaar heeft de staat zich te passief opgesteld.''

Er wordt vandaag niet gesproken over een bedrag. Huitema wil eerst een principe uitspraak of de NAM en de staat aansprakelijk zijn. Als de rechter daar positief beslist moeten alle bewoners afzonderlijk hun schade laten vaststellen. De verwachting is dat de zaak lang gaat duren omdat de verliezer ongetwijfeld in hoger beroep gaat. En ook cassatie is mogelijk.

Advocaat Drijber: Staat niet aansprakelijk

Volgens advocaat Drijber, die bij het proces voor smartengeld wegens de gaswinning optreedt voor de staat, is die niet aansprakelijk. Volgens haar is daar geen grondslag voor.

Bovendien zijn er volgens haar grote verschillen tussen de situatie van de gedupeerden die naar de rechter zijn gestapt. ,,Veel eisers zijn bezorgd dat de waarde van hun huis daalt. Dat is begrijpelijk, maar daarover loopt al een andere procedure. Andere eisers zeggen psychische schade te hebben, in weer andere gevallen komt overlast van bevingschade bovenop al bestaande problemen op professioneel of persoonlijk vlak.''

Drijber bestrijdt dat de staat passief is in Groningen. Ze wees op het grote aantal organisaties dat in Groningen actief is. ,,De staat neemt zijn verantwoordelijkheid.''

NAM waarschuwt voor vloedgolf aan claims

Wanneer de rechtbank de eist tot smartengeld voor inwoners in het gasgebied toekent, dreigt de rechtbank overspoeld te worden met individuele claims die een vergoeding willen. Dat zei advocaat Leijten van de NAM dinsdagmidag in de Asser rechtbank.

De NAM zegt dat immateriële schade alleen kan worden bewezen wanneer de gedupeerde geestelijk letsel heeft opgelopen. Nu stellen maar 6 van de 127 eisers dat ze geestelijk letsel hebben door de aardbevingen. In deze gevallen zou nader onderzoek moeten worden gedaan, vindt de NAM.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.