Een brandschone, hardwerkende man uit Ridderkerk werd bijna geliquideerd voor zijn eigen huis. Ronald de Graaf is ervan overtuigd dat de aanslag kwam uit het zware cocaïnemilieu. Het onderzoek naar de verdwijning van ’cokemadame’ Naima Jillal lijkt dat te bevestigen.

Advocaat Maartje Schaap uit Groningen zet zich in voor De Graaf. Zij verzamelt informatie zodat Justitie straks de juiste daders alsnog kan veroordelen.

loading  

Het verhaal van Ronald de Graaf, die bewust met zijn naam en foto naar buiten wil komen, is exemplarisch voor een zorgwekkende ontwikkeling. Nederland is in het afgelopen decennium uitgegroeid tot hét productieland voor drugs en de voornaamste draaischijf voor de smokkel van verdovende middelen in Europa. De gewone burger wordt er ongewild met de haren bijgesleept door schietpartijen op straat, ’vergismoorden’ en infiltratie van de bovenwereld.

Zo ook de 55-jarige Ronald de Graaf uit Ridderkerk. De eigenaar en uitvoerder van een bedrijf voor de aanleg van infrastructuur stapte op 15 april 2020 uit zijn woning om te gaan werken, toen er plotseling een man met een bivakmuts opdook en een wapen op zijn hoofd richtte.

„Ik was totaal verbaasd en hoorde het wapen duidelijk klikken”, blikt De Graaf terug. Hij had geluk. Het wapen weigerde, ondanks meerdere pogingen van zijn belager om te schieten. Alles is vastgelegd op camerabeelden die De Telegraaf heeft bekeken.

Worsteling

Er ontstond een worsteling op straat. Een gevecht op leven en dood. De Graaf kreeg forse klappen op het hoofd met het wapen. „Omdat het wapen niet werkte, probeerde hij me maar dood te slaan.” Toen plotseling een handlanger in een auto naast de twee stopte, stapte de gemaskerde man in de wagen en reed weg. De politie traceerde de vluchtauto met in de achterbak een jerrycan vol benzine.

Toen begon de ellende pas echt. Twee mannen werden voor de aanslag opgepakt, maar de rechter sprak ze vrij van de liquidatiepoging omdat het wapen nooit was gevonden. En daarmee stond niet vast dat het om een echt wapen ging. De uitvoerders van de liquidatiepoging kregen voor bedreiging, mishandeling en heling van de auto negen en vijf maanden cel.

„Dat is al zeer teleurstellend, maar meer nog dat ik nooit het idee heb gehad dat politie en justitie er echt werk van hebben gemaakt om de opdrachtgever te pakken”, legt De Graaf uit. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam zegt hier wel degelijk, tevergeefs, onderzoek naar te hebben gedaan.

Zakelijk conflict

De ondernemer zonder strafblad werkte in de jaren voorafgaand aan de aanslag samen met Ibrahim E., die hij kende uit de infrasector. Maar er ontstond een zakelijk conflict. Het wantrouwen van De Graaf jegens E. groeide en hij begon te wroeten in diens leven. De Ridderkerker ontdekte dat E. een nevenvestiging van hun bedrijf had geopend in de Antwerpse haven. Het bedrijf was geregistreerd op het adres van een loods aan de Haïfastraat.

De Graaf confronteerde zijn partner hiermee. Kort daarna werd hij voor zijn huis bijna doodgeschoten. Exact een week na de liquidatiepoging las De Graaf dat er in de bewuste loods een partij van 4200 kilo cocaïne was ontdekt. waarvoor een grote groep Nederlanders werd opgepakt „Toen was het voor mij helemaal helder”, zegt De Graaf. Zijn ex-compagnon E. werd opgepakt en is verdachte in de zaak. De Ridderkerker is ervan overtuigd dat E. een rol speelde bij de aanslag.

loading  

Wilde de groep achter de partij coke alle sporen uitwissen en het zekere voor het onzekere nemen door De Graaf te liquideren? Of dachten ze wellicht dat hij de politie had getipt? „Deze mensen kenden mijn adres en mijn dagelijks routine. Ze moeten ermee te maken hebben gehad.”

Maandag hoorde De Graaf van de grote zoekactie naar het lichaam van de in oktober 2019 verdwenen ’godmother of coke’ Naima Jillal in Antwerpen. In dezelfde loods als waar de enorme partij coke was gevonden. Politie en justitie vermoeden dat de beruchte crimineel Jos L. met de ontvoering van Jillal te maken heeft. Een man die met meerdere liquidaties en aanslagen in verband is gebracht.

'Uitgelezen kans'

De Graaf hoopt vurig dat politie en OM het onderzoek naar de mislukte liquidatie nu heropenen. Advocaat Maartje Schaap uit Groningen zet zich in voor de Ridderkerker. „Ik ben alle relevante informatie aan het verzamelen voor de advocaat-generaal van het OM die het hoger beroep doet rond de mislukte aanslag. Dit is een uitgelezen kans voor politie en justitie om door te pakken”, zegt Schaap.

Met De Graaf gaat het redelijk goed. „Ik slaap goed en heb plezier in mijn werk, maar kijk nog wel veel achterom. Ik hoop enorm dat de uitvoerders zwaardere straffen krijgen en de opdrachtgever wordt gepakt.”

De Belgische advocaat van Ibrahim E. zegt niet te kunnen reageren, omdat hij het dossier van de aanslag niet kent. Het OM laat weten dat er weliswaar de overtuiging was dat er sprake was van een moordpoging, maar dat de ’juridische werkelijkheid anders is’. Of de twee veroordeelden opnieuw vervolgd worden voor een moordpoging en of er nader onderzoek komt naar de opdrachtgevers kan het OM nog niet zeggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen