Advocaat: 'Schutter Kiel-Windeweer handelde uit noodweer'

Politieduikers treffen vuurwapen aan na schietpartij in Kiel-Windeweer Foto: Venema Media

De 35-jarige man uit Hoogezand die wordt verdacht van het schieten op een rivaal in Kiel-Windeweer heeft gehandeld uit noodweer. Dat stelde zijn advocaat dinsdagmiddag op de rechtbank tijdens een voorbereidende zitting.

Een langslepende ruzie tussen de verdachte en zijn opponent - hij werd in de voet geraakt - escaleerde op 19 september in Kiel-Windeweer. Volgens zijn advocaat werd de 35-jarige Hoogezandster bedreigd. Hij werd achtervolgd door zijn latere slachtoffer en een groep vrienden in een stoet van rond de zes of zeven auto’s.

Schutter vreesde voor zijn leven

De man reed de doodlopende Dorpsstraat in op de grens van Kiel-Windeweer en Annerveenschekanaal. ,,Hij kon geen kant op. Wat had mijn cliënt anders kunnen doen? Hij vreesde voor zijn leven. Er moet rekening worden gehouden met de situatie waarin hij zat. Had de politie iets voor hem kunnen doen?’’ Dat moet wat de advocaat worden onderzocht voor de inhoudelijke zitting, die mogelijk plaats vindt op 16 maart. De rechtbank is van mening dat de advocaat zelf moet aantonen dat er sprake was van noodweer.

Angstige momenten voor buurtbewoners

Volgens de officier van justitie was er geen sprake van noodweer. De schutter ging een confrontatie niet uit de weg. Zij vond dat de verdachte vast moet blijven zitten. De rechtbank was het daarmee eens. Volgens de rechtbank gaat het om een een ernstig delict waar 12 jaar cel voor kan worden opgelegd. De man schoot meerdere keren, buurtbewoners waren geschokt en doodsbang. Naast kogels vlogen straatklinkers in het rond. Autoruiten sneuvelden.

Skypeverbinding

De schutter volgde de zitting via een skypeverbinding vanuit de penitentiaire inrichting in Leeuwarden. Naast hem werden ook een vrouw en zeven andere mannen aangehouden, onder wie het slachtoffer.

Alleen de 35-jarige schutter zit nog vast. De anderen zijn vrijgelaten maar nog wel verdachte in de zaak. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Het slachtoffer moet ook voorkomen in deze zaak. De officier van justitie stelde voor de schutter en zijn opponent niet tegelijk voor de rechter te brengen gezien de slechte verhoudingen tussen de twee. De rechtbank besloot dat zij alle verdachten in deze zaak wil onderbrengen, maar de rivalen wel na elkaar en niet tegelijk. Of dat de 16 gebeurt is nog niet zeker, mogelijk zijn er meerdere dagen nodig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen