Donderdagochtend kwam na 939 dagen een einde aan het langstlopende strafproces dat ooit in de rechtbank in Groningen is gevoerd: het proces rond vier vermeende (ex-) leiders van motorclub No Surrender, onder wie Henk Kuipers uit Emmen. De rechters hebben nu nog 6 weken nodig om uitspraak te kunnen doen.

Als laatste in dit proces voerde advocaat Sanne Schuurman het woord namens verdachte Klaas Otto (52) uit Bergen op Zoom, de man die No Surrender oprichtte. Otto wordt door justitie gezien als een grote man in het Nederlandse criminele milieu. De verdenking tegen hem in Groningen: leidinggeven aan een criminele organisatie wat No Surrender in de ogen van het Openbaar Ministerie is.

Vorige week hoorde Henk Kuipers in deze zaak 12 jaar cel eisen, zijn rechterhand Theo ten V. uit Klazienaveen 6 jaar en tegen Klaas Otto 3 jaar. Een vierde verdachte, Rico R. moet wat het Openbaar Ministerie betreft 4 jaar zitten.

Een club met eigen mores, eigen regels

Sanne Schuurman pleitte voor Klaas Otto voor vrijspraak. De raadsman maakte een vergelijking met een studentenvereniging, met Vindicat. ,,Dat is een club met eigen mores, eigen regels en een eigen intern strafsysteem; met een gesloten karakter, waar leden worden geacht niet over interne zaken uit de school te klappen. Maar als dan een corpslid de fout in gaat, een strafbaar feit pleegt, zich schuldig maakt aan geweld, dan is Vindicat daarmee toch niet een criminele organisatie die het plegen van strafbare feiten als oogmerk heeft? Want dat is hoe het Openbaar Ministerie redeneert, aldus de raadsman, als het om motorclubs gaat.

Niet alleen maar lieverdjes

Hij stelde dat bij No Surrender heus niet alleen maar lieverdjes rondlopen, maar dat de fout van een individueel lid niet de club kan worden aangerekend.

Het geweld dat de verdachten zouden hebben gebruikt heeft betrekking op bad standings waarbij afvallige clubleden zouden zijn mishandeld in met name het clubhuis in Emmen. Volgens Schuurman heeft Otto zich altijd uitgesproken tegen bad standings , hij had daar ook geen bemoeienis mee. Daar komt bij, zegt de advocaat, dat Klaas Otto de club al in december 2015 heeft verlaten. Veel geweldsincidenten waar de verdachten verantwoordelijk voor worden gehouden, zijn van na die tijd.

Verdachten konden hun gang gaan

Net als de advocaten van de medeverdachten uitte Schuurman kritiek op het onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie: er is vier jaar lang onderzoek gedaan en op grote schaal afgeluisterd. En al die tijd konden de verdachten hun gang gaan met het zogenaamd plegen van strafbare feiten. Als het zo erg was, waarom dan niet eerder ingegrepen?

Eerder deze week kwam de verdediging van Henk Kuipers en Theo ten V. aan het woord. Ten V. vroeg zich af of de rechtbank hem serieus neemt en of de rechters wel echt geïnteresseerd zijn in zijn verklaringen. Advocaat Umut Ural: ,,Het onderzoek duurde jaren wat een omvangrijk strafdossier met tienduizenden pagina’s opleverde. Tijdens de behandeling van de strafzaak is slechts tien minuten met Ten V. over het dossier gesproken.’’ Uit onvrede met de rechtsgang wilde Ten V. geen gebruik maken van zijn laatste woord.

De uitspraken zijn op 13 november.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
No Surrender