Af en toe twee ruziënde hanen scheiden

Pluimvee- en Konijnenvereniging Muntendam e.o. viert vandaag en morgen het 90-jarig bestaan op de kleindierenshow in De Menterne.

Tientallen meters kooi en hier en daar een tafeltje met iemand in een witte jas: De Menterne in Muntendam is dezer dagen de locatie van de jaarlijkse keuring en kleindierenshow van Pluimvee- en Konijnenvereniging Muntendam e.o.

,,Ik kan u slecht verstaan’’, zegt een keurmeester kalmpjes tegen een gesprekspartner aan de telefoon, zonder de blik van het werk af te wenden. Het is een ononderbroken gekakel van kippen en gekraai van hanen in de hal. Dus moet je de kooien echt aflopen om ook de andere dieren te zien; vele konijnenrassen, met hangoren, met de oren omhoog, duiven, kippen die met de poten in het zaagsel graven, eenden, ganzen, kwartels en serama’s.

Wat als er ruzie bij de tralies ontstaat? ,,Kijk, dan komt er een stuk karton tussen. Zoals bij deze twee haantjes’’, zegt voorzitter Abel Schut.

Hij vertelt wat het publiek vandaag en morgen kan verwachten in verband met het 90-jarig jubileum. ,,Er komt een historisch hoekje, met foto’s en anekdotes, traditioneel zijn er kraampjes in de foyer en er is koffie met taart.’’ Voor de fokkers is er een prijsvraag: ,,Wie raadt hoeveel eieren gelegd worden, krijgt het inleggeld terug.’’

Keurmeester terzijde staan

 

Hemmo Schuur is bijna 30 jaar lid van PKV Muntendam e.o., opgericht in 1926 toen kippenhouders afspraken maakten om kippen naar de markt te brengen. Zijn eigen watermaalse baardkrielen worden donderdag ook gekeurd, terwijl hij assisteert bij de konijnenkeuring. ,,De konijnen breng ik naar de keurmeester en daarna terug naar hun kooi’’, vat hij zijn rol samen. Schuur kan geen halve minuut gemist worden; als zowel de schrijver als de keurmeester de handen vrij wil hebben om briefjes in te vullen, hupt er al een konijn vrij op tafel rond.

Kippen met kevergroene glans

 

Marcel Eissens is C-keurmeester: ,,Ik doe hoenders en dwerghoenders. Ik mag 26 rassen keuren. Voorgaande jaren was de kwaliteit iets hoger. Ze laten het vooral zitten in het model.’’ De keurmeester legt uit hoe hij zijn oordeel velt. ,,Je gaat van het type naar de kop, dan bekijk je de hals, de rug en de vleugels. Dit noemen we de borst en dan – Eissens draait het dier in één beweging om – nemen we de poten nog mee.’’ Over de kip op de foto zegt hij: ,,Mooie kam en oogkleur. De glans moet kevergroen zijn. Nou, die mag wel sprekender.’’

Overdragen aan de jeugd

 

,,Ik ben op mijn veertiende als jeugdlid begonnen bij de club’’, vertelt Jonny Wever, nu al 35 jaar lid en inmiddels ook bestuurslid. ,,Zo groei je wat in zo’n hobby. Toen had je veel meer dieren. Want er is wel wat veranderd in het keuren. Ook wat dierenwelzijn betreft. Vroeger had je kuifhoenders. Die moesten grote kuiven hebben, maar daar werd hun zicht door gehinderd. We zijn er meer op gaan letten dat alles in proportie is.’’ De vereniging trekt ook nu nog jeugd aan. ,,Ook mijn kleinzoon is lid’’, zegt kippenfokker en bestuurslid Harm Mulder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.