Werk- en leerbedrijf Afeer in Winschoten is, mede dankzij een goede compensatieregeling, het coronajaar financieel relatief goed doorgekomen.

,,We hebben ruim een miljoen euro minder omzet gedraaid, maar onze branche heeft een goede regeling gekregen van het Rijk. Daardoor valt de schade mee”, blikt directeur Johan van Dam terug op een bijzonder jaar. ,,Maar we hebben toch een flinke tik op de vingers gekregen.”

Pekela, Oldambt en Westerwolde niet extra betalen

Omdat het Rijk flink bijpast hoeven de gemeenten Oldambt, Westerwolde en Pekela niet extra in de buidel te tasten. Dat is al het derde jaar op rij dat Afeer geen extra beroep op deze gemeente doet. Van Dam wijst er op dat de jaarrekening nog moet worden opgemaakt en besproken met het dagelijks - en algemeen bestuur. ,Maar ze weten al een beetje welke richting het opgaat.”

Blij is Van Dam dat Afeer tot dusver forse corona besmettingen buiten de deur heeft kunnen houden. Van de circa negenhonderd medewerkers zijn er zeven personen besmet geweest met het Covid virus. ,,Ook een beetje geluk, want deze mensen waren niet op het werk of in aanraking geweest met collega’s.”

Daarnaast heeft Afeer maatregelen genomen. Overal is de 1,5 meter afstand ingevoerd en zijn andere hygiëne maatregelen getroffen. En in de eerste weken van de eerste lockdown was er twintig procent aan het werk. Tegen de zomer zaten we weer op tachtig procent”, becijferd Van Dam.

Enorme vraag naar snoep en tijdschriften

Vanwege de krapte op de werkvloer en de enorme vraag naar bijvoorbeeld snoep en tijdschriften was Afeer niet in staat om aan alle opdrachten te voldoen. ,,De vraag was twee keer zo hoog. Maar we zijn ondertussen weer volop aan de slag en de productie loopt op volle toeren.”

De corona crisis leidt er wel toe dat Afeer de doelstelling om in 2021 elf miljoen euro eigen omzet te draaien vrijwel zeker niet haalt. ,,Aan de andere kant ben ik trots op de flexibiliteit die de medewerkers hebben getoond. Mensen zeggen weleens dat onze type bedrijven star zijn. Nou, ik neem m’n petje af voor onze medewerkers.”

Positief is Van Dam ook over het feit dat Afeer er in is geslaagd om 460 werkzoekenden uit Pekela, Westerwolde en Oldambt aan een baan te helpen. De doelstelling van vijfhonderd mensen is daarmee net niet gehaald.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus