Afschuw over checklist met Vindicat-studentes

Op internet is een afvinklijst met daarop nieuwe vrouwelijke leden van de Groninger studentenvereniging Vindicat opgedoken.

De schrijvers richten zich in de in de inleiding tot de ‘heren’ en zeggen een selectie te hebben gemaakt van ‘de 23 mooiste mokkels’ van het studiejaar. Ze spreken over ‘gore wijven’ en ‘hete herten’ en stimuleren de lezers hun best te doen de vrouwen in bed te krijgen.

In het document worden veel privégegevens prijsgegeven. De jonge vrouwen staan afgebeeld met foto, volledige naam, telefoonnummer en de naam van hun studentenhuis. Iedere studente krijgt een beoordeling van 1 tot 4 sterren. Daarnaast staat een hokje waarin de lezer een vinkje kan zetten. Onderaan iedere pagina staan stippellijntjes om een beoordeling op te schrijven.

De adresgegevens van de betreffende studentenpanden zijn eenvoudig te achterhalen; alle Vindicathuizen staan vermeld op de site van de vereniging.

Vindict neemt afstand

Wie de lijst maakte is onbekend. Het bestuur van Vindicat zegt zich nadrukkelijk te distantiëren van het document dat de naam ‘De Oprechte Almanak, Het Ontzet’ draagt.

Verwerpelijk en uiterst onsmakelijk

De Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van de PvdA, in Groningen noemt de almanak ‘verwerpelijk en uiterst onsmakelijk’. ,,Vrouwen worden hier ongewild als een gebruikt, gemakkelijk verkrijgbaar vleesobject afgebeeld. Het is misselijkmakend seksisme van de hoogste gradatie en iets dat op geen enkele manier thuishoort in het Groningse studentenleven, laat staan op het internet,” stelt voorzitter Rico Tjepkema.

De ‘almanak’ is op internet te vinden via een link. Die werd verstuurd door een anonieme tipgever aan het Groningse stadsblog Sikkom. Onder hoeveel mensen het document werd verspreid is niet duidelijk.

De afgebeelde vrouwen zijn allemaal net begonnen met hun studie in Groningen.

De politie zegt geen aangiftes te hebben ontvangen van een van de studentes.

Uit de inleiding blijkt dat er vaker soortgelijke lijsten gemaakt zijn in Groningen. Dit zou de derde editie zijn.

Een poging om enkele van de studentes aan het woord te laten liep op niets uit. Ze verbraken de verbinding of gaven aan niets over de kwestie te willen zeggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.