Afschuw over pamfletten met Moorlag als kampbeul

In Meeden hangen sinds dinsdag pamfletten waarop oud-gedeputeerde en Tweede Kamerlid William Moorlag wordt uitgemaakt voor 'de beul van Meeden'. Op die affiches staan bovendien hakenkruisen afgebeeld.

Een deel van de pamfletten is woensdagmorgen al verwijderd (of deels) door inwoners uit Meeden. Het is niet duidelijk hoeveel van deze affiches zijn verspreid in het dorp en wie verantwoordelijk is voor deze actie. Ook op de voordeur van het Dagblad van het Noorden in Groningen is een pamflet opgehangen.

Diverse mensen hebben hun afschuw uitgesproken over de smakeloze verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog door het PvdA-kamerlid af te schilderen als kampbeul.

Moorlag: och hemel

William Moorlag heeft de betreffende foto nog niet gezien, zegt hij. ,,Och hemel. Echt waar?'', zegt hij als DvhN hem er naar vraagt. ,,Kijk, in Nederland heb je vrijheid van meningsuiting en dit mag kennelijk. Maar het gebruik van hakenkruisen keur ik ten stelligste af.''

Moorlag zegt het wel gewend te zijn dat er een kariktatuur wordt gemaakt van hem en anderen. ,,Dat mag gewoon in een vrij land.''

Windpark N33

Zeker is dat deze actie te maken heeft met het beoogde Windpark N33 dat ten noorden van het dorp moet komen. Moorlag was, als gedeputeerde van Groningen, nauw betrokken bij deze plannen. Een inwoner van Meeden zegt dat bij een van de affiches ook een in een plastic map gestopte brief hing. Die was ondertekend door 'de inwoners van Meeden'. Over de inhoud van deze brief kon de Meedenaar niets vertellen.

Scheldkanonnades en stinkbom

Moorlag was als PvdA-gedeputeerde in Groningen al kop van Jut in het winddossier. Scheldkanonnades, emotionele betogen en een stinkbom in het ventilatiesysteem in zijn auto waren zijn deel toen het provinciebestuur enkele jaren geleden het Rijk voorstelde de windmolens bij de N33 te concentreren in Meeden. Daardoor zouden 35 turbines op een tot twee kilometer van de woningen zouden komen.

Destijds zei Moorlag: ,,Ik ben er van overtuigd dat een windpark bij Meeden beter is voor het gebied. In deze opzet hebben 1000 woningen te maken met windturbines. In het oorspronkelijke plan langs de N33 bij Veendam en Wildervank zijn dat ongeveer 4000.''   

De provincie was akkoord gegaan met een opgesteld vermogen van 855,5 megawatt in Groningen. Het Rijk verlangde een steviger bijdrage voor de productie van duurzame energie van de provincie. Gedeputeerde Staten trokken de locaties voor grote windparken in de Eemshaven, bij Delfzijl en langs de N33  door het provinciaal  parlement en liet de afhandeling van wettelijke procedures aan het Rijk over.

Meedenaren zijn boos omdat hun dorp onevenredig wordt geraakt. Moorlag zei toentertijd zich aan de afspraak met het Rijk te willen houden.

Politie: geen meldingen

Politiewoordvoerder Ron Reinds zegt dat er bij de politie (nog) geen meldingen zijn binnengekomen over deze plakactie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.