Afvallen helpt bij zwanger worden

GRONINGEN Afvallen, wandelen en licht sporten helpt te dikke vrouwen bij het zwanger worden. Maar hun kind wordt niet gezonder door zo’n leefstijlprogramma.

Dat blijkt uit een studie die onder leiding van gynaecoloog Annemieke Hoek van het UMCG in 23 ziekenhuizen is uitgevoerd.

In de studie zijn 577 vrouwen met ernstig overgewicht die lastig zwanger kunnen worden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg meteen een vruchtbaarheidsbehandeling, de andere kreeg eerst een half jaar hulp bij afvallen, bewegen en gezonder eten.

De vrouwen die het leefstijlprogramma volgden, bleken eerder op een natuurlijke manier zwanger te worden. Een minderheid van de vrouwen die intensieve hulp bij afvallen kregen (22 procent) maakte het programma uiteindelijk niet af. Die vrouwen werden minder gemakkelijk zwanger.

Het was al langer bekend dat vrouwen met ernstig overgewicht moeilijk zwanger kunnen worden. Ze hebben ook vaker te kampen met complicaties tijdens de zwangerschap, soms met gevolgen voor de baby. Uit het onderzoek blijkt dat het leefstijlprogramma niet voor gezondere baby’s zorgde.

Het leefstijlprogramma bestond uit persoonlijke begeleiding door getrainde verpleegkundigen. Zij gaven voedingsadviezen gericht op vermindering van het aantal calorieën, beweegadviezen, zoals wandelen en matig intensief sporten.

Het programma zorgde ervoor dat de vrouwen in de leefstijlbegeleidinggroep gemiddeld 4,4 kilo afvielen in maximaal zes maanden. In de groep vrouwen met standaard zorg zonder leefstijlbegeleiding was het gemiddelde gewichtsverlies 1 kilo en haalde niemand 5 procent gewichtsverlies.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.