Agenten in Voermanstraat bekogeld met zwaar vuurwerk: jeugdwerk moet rust terugbrengen in Groninger wijk Paddepoel

Foto: Dennis Venema

Buurt- en jeugdwerk is ingeschakeld om de rust terug te brengen in de Groninger wijk Paddepoel.

Die maatregel is genomen na een geweldsexplosie zaterdagavond. Daarbij zijn agenten bekogeld met zwaar vuurwerk en bierflessen. Ook werd een politiewagen vernield.

Geweld tegen hulpverleners

De gemeente neemt de zaak hoog op. Geweld tegen hulpverleners wordt niet geaccepteerd, om die reden wordt alles in het werk gesteld om de daders te achterhalen, zegt een woordvoerder van de gemeente. Vrijdagavond was er al sprake van brandstichting.

Auto op brandstapel

Zaterdagavond werd opnieuw een vreugdevuur aangericht. De brandweer kon dat nog blussen, maar een uur later was er opnieuw sprake van brand. Toen werd ook geprobeerd een auto op de vuurbult te duwen.

Toen de brandweer dat wilde blussen, werd de sfeer grimmig. De politie moest de brandweer assisteren bij het blussen.

Zondag is buurt- en wijkwerk ingeschakeld om de gemoederen tot bedaren te brengen. ,,In de hoop dat zondagavond en oudjaarsavond rustiger verlopen’’, zegt de gemeentewoordvoerder.

Hoogkerk

Ook in Hoogkerk was het vrijdagavond onrustig. Traditioneel is het in het Groninger suikerdorp onrustig rond de jaarwisseling.

Zaterdag besprak de lokale driehoek (burgemeester, OM, politie) de situatie in Hoogkerk. Daarna ging burgemeester Peter den Oudsten er op bezoek. Zaterdagavond was het rustiger in Hoogkerk.

Burgemeester reageert

Burgemeester Peter den Oudsten maakt zich kwaad om het geweld tegen hulpverleners. Hij zegt het absoluut niet te tolereren. Hij wijst op afspraken binnen de lokale driehoek. Daarin is afgesproken een bikkelharde lijn te volgen na geweld tegen hulpverleners. Opsporing en berechting van de daders heeft daarbij hoge prioriteit. ,,Hulpverleners werken zich deze dagen uit de naad om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. Ze verdienen onze volle steun en respect om hun werk te kunnen doen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen