Akkerbouwer uit Oude Pekela experimenteert met zoete aardappel uit Portugal

Akkerbouwer Meilof Feiken heeft voor het eerst zoete aardappels verbouwd. ,,Het was een heel avontuur.'' Foto Harry Tielman

Zoete aardappels doen het prima in de Veenkoloniën, zegt akkerbouwer Meilof Feiken na een proef met de verbouw van een halve hectare.

,,Hebben jullie ook zoete aardappels?’’, vroegen klanten van de kraam die akkerbouwer Meilof Feiken bij zijn bedrijf in Oude Pekela heeft staan. Nee, die had Meilof niet. Dat product kende hij ook niet. Maar het maakte hem wel nieuwsgierig.

,,We zijn ons er maar eens in gaan verdiepen. We namen ook contact op met telers in Limburg, die al meer ervaring hebben met de teelt van zoete aardappels. Het is een wereld van verschil met gewone aardappels, dat werd ons al snel duidelijk. Het is een heel ander gewas’’, zegt de Oost-Groninger akkerbouwer, die al jaren aardappels en uien verbouwt, maar ook granen (voor bier en brood) en vezelhennep.

Zoete bataat

De zoete aardappel, of zoals Nederlanders zeggen: de zoete bataat, komt van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika. De plant belandde met ontdekkingsreizigers in de Engelstalige wereld, waar de naam batatas werd verbasterd in potato.

De zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel. De eerste behoort tot de windefamilie, gewone aardappel tot de familie van de nachtschades. De bladeren hebben een andere vorm. Zoete aardappels zetten ook geen knollen, zoals de gangbare piepers, maar krijgen verdikkingen bij de wortels, waar zich de ‘aardappels’ vormen. De aardappels kunnen gekookt worden, of verwerkt tot blokjes. Ook worden er krokante frietjes van gemaakt.

Feiken schafte stekjes uit Portugal aan en plantte die begin juni met de hand uit op ruggen op in totaal een halve hectare grond. Dit nadat er eerst (ook al) met de hand biologisch afbreekbaar plastic was geplaatst om de aarde af te dekken tegen onkruid. ,,Dat moet je wel doen, want er zijn geen geschikte onkruidbestrijdingsmiddelen voor zoete aardappels. Het is dus eigenlijk een biologisch product, er komt geen chemie aan te pas’’, aldus de akkerbouwer.

Wat dat betreft past het gewas goed bij deze tijd, waarin wordt gevraagd om teelten die minder afhankelijk zijn van bestrijdingsmiddelen, zegt Feiken. ,,Je hoeft er niet steeds met je spuit overheen, dat klopt.’’

Groei explosie

De plant houdt bovendien van warmte. ,,Dat merkten we in de droge periode van de zomer, toen kwam er echt een groei-explosie. Daar staat tegenover dat ze absoluut niet tegen nachtvorst kunnen. Als het maar één graad onder nul is, gaat de plant kapot. Je kunt ze dus ook niet eerder planten dan vanaf medio mei.’’

Hoewel zoete aardappelen ongevoelig zijn voor de gevreesde aardappelziekte phytphophora, trekken ze wel muizen aan. ,,Dat ontdekten we bij de oogst. Muizen zijn er gek op, dus daar moet je wel rekening mee houden.’’

Het lukte Feiken overigens om het nieuwe gewas mechanisch te rooien, zonder dat de zoete aardappels beschadigd raakten. ,,Je moet het heel voorzichtig doen, je rijdt dan langzaam over de akker. Maar het is wel een heel erg arbeidsintensief gewas. Vooral het planten van de stekjes, dat moet je helemaal met de hand doen, dat kost veel tijd. Het was alles bij elkaar een groot avontuur.’’

Hij weet nog niet of hij volgend jaar weer zoete aardappels gaat verbouwen. ,,Sommige telers zeggen: dit is eens, maar nooit meer. Vooral omdat het zoveel tijd kost. Het hangt er ook vanaf of de verkoop een beetje goed loopt, het moet nog wat groeien. Als er genoeg vraag is, is het interessant. Anders niet.’’





Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen