Akkerbouwers tegen verhoging peil Lauwersmeer

In navolging van omwonenden en ondernemers, tekent de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) bezwaar aan tegen de plannen om het waterpeil in het Lauwersmeer te verhogen.

Het waterpeil in het Lauwersmeer moet bij wijze van proef tijdelijk met 40 centimeter verhoogd worden. Hiermee moet onderzocht worden of het open karakter van het gebied beter kan worden behouden. Het Lauwersmeer maakt deel uit van Natura 2000, een Europees netwerk van natuurgebieden.

De NAV is niet blij met de voorgenomen peilverhoging. Het brengt volgens de bond risico's met zich mee voor boeren en burgers in de omgeving. Het Lauwersmeer fungeert als buffer- en afwateringsgebied voor de wijde omgeving. Verhoging van het streefpeil maakt deze afwatering onmogelijk. De NAV vraagt zich bovendien af of de dijken in het gebied deze continue hoge waterstand wel aan zullen kunnen. De bond vreest verder een toename van het aantal ganzen in het gebied.

De provincie en het waterschap hebben geen enkel probleem met de maatregel die verband houdt met effectief natuurbeheer. Natuur- en milieuorganisaties pleiten al jaren voor verhoging van het waterpeil om verruiging van het landschap te voorkomen.

Op dit moment overwoekeren struiken en bomen waardevolle en bijzondere gebieden. De kuddes Schotse Hooglanders en konikspaarden kunnen er niet tegen grazen, waardoor slikachtige oevers en rietmoerassen verdwijnen. Voor vogelsoorten wordt het gebied daardoor minder aantrekkelijk.

De bond is voor het behoud van het open karakter van het landschap maar meent dat de ingreep onevenredig nadelig is voor boeren.

Eerder deze maand uitte de VVD in de Tweede Kamer al zorgen over verhoging van het waterpeil in het Lauwersmeer.

Op de foto: Het Lauwersmeer. Foto Archief DvhN/Duncan Wijiting

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.