De damesafdeling van voetbalvereniging Muntendam viert dit jaar het 45-jarig bestaan. En is daarmee een van de oudste nog bestaande voetbalclubs in Nederland waar ook dames een balletje trappen.

,,Andere clubs uit 1971, zoals KFC '71 en Puck Deventer, zijn opgeheven of gefuseerd met andere verenigingen’’, zegt Bram Groot, persvoorlichter van de KNVB.

Terugblik en kijken naar de toekomst

Albertje Jager (77) is met Jantje Woldhuis, Trijntje de Vries en Geesje Wijsbeek medeoprichter van de damesafdeling. Hèlen Koch (32) is al vanaf haar vijfde jaar lid van de club van zwart en wit. Ze speelt nog steeds wekelijks haar wedstrijden. Beide dames zijn aangeschoven voor een terugblik en kijken ook naar de toekomst. Haalt de damesafdeling het 50-jarig bestaan?

Maar eerst terug naar het begin. Jantje Wolthuis is in 1969 jeugdleider. Ze volgt ook de scheidsrechterscursus en komt zo in contact met enkele dames uit Musselkanaal. Ze zijn lid van de plaatselijke voetbalclub. ,,Wat doar kin, mout in Muntendam ook kinnen’’, zegt Wolthuis. Eenmaal terug in Muntendam werkt ze de plannen uit voor de oprichting van een damesafdeling. Jager, De Vries en Wijsbeek doen mee. ,,We hadden al vrij snel 35 dames, maar er was nog geen competitie voor ons. We speelden alleen maar oefenwedstrijden. Tegen wie? We speelden onderling onze wedstrijden’’, zegt Albertje Jager.

Schoolbord

Cees Roossien is de eerste trainer. Heiko Ruzius brengt de dames de spelregels bij. Jager: ,,We kregen les in de kantine. Het schoolbord kwam tevoorschijn en zo leerden we de regels.’’

Kantinebaas Joppie Zuurman vindt het maar niks dat de Muntendammer vrouwen voetballen. Hij omschrijft ze als 'nachtvlinders'. Immers, zo denkt hij, het ene moment zijn de dames hier en het ander moment is de afdeling opgeheven. Zuurman zit er toch maar even flink naast.

De eerste officiële wedstrijd, zondag 18 april 1971, is er eentje die nimmer wordt vergeten in Muntendam. Die middag reizen de dames naar het Oosterparkstadion in Groningen, om mee te spelen met de dames. Het toenmalige G.V.A.V. speelt tegen Willem II en bij winst promoveren de Groningers naar de eredivisie. G.V.A.V. verliest, maar Muntendam speelt toch maar mooi even voor liefst 10.000 toeschouwers de voorwedstrijd tegen Dalen. Muntendam verliest met 7-0. Ik moest die middag steeds lachen en viel daardoor een aantal keren op de grond. Bij ons in Muntendam stonden ze in de bosjes naar ons te kijken, terwijl we in Groningen voor 10.000 man speelden.’’

‘Het bot van haar scheenbeen stak naar buiten’

De competitie voor het damesvoetbal in de provincie Groningen gaat in het seizoen 1971/1972 van start. Muntendam komt uit in de 1e klasse D, met BNC, Drieborg, HSC, THOS en Veendam 1894 als tegenstanders. Er wordt een halve competitie gespeeld. Het eerste duel, op 18 maart 1972, wint Muntendam in en tegen Veendam met 9-0. Muntendam eindigt uiteindelijk als tweede, achter HSC.

Albertje Jager houdt het na vijf jaar voor gezien. ,,We speelden in de zaal in De Menterne. Grietje Buurmeijer viel en het bot van haar scheenbeen stak zo naar buiten. Ik ben onder haar gaan liggen om het been recht te houden. De angst zat er in.’’

Bergafwaarts

Hèlen Koch weet niet meer wat haar eerste dameswedstrijd was. In de hoogtijdagen speelt de club met drie damesteams in de competitie. Nu telt de afdeling nog 17 actieve spelers. "We hebben tweemaal in de eerste klasse gespeeld. Eenmaal wonnen we onverwacht de nacompetitie en de tweede keer besloot de KNVB ineens dat de beste vier zouden promoveren. We hadden al zoveel punten dat we niet in de tweede klasse konden blijven", zegt Koch. Vijfmaal wint de club de districtsbeker. De laatste jaren gaat het bergafwaarts. Muntendam is vele jaren een geduchte tegenstander in de tweede klasse. Maar na twee jaar derde klasse, speelt Muntendam nu voor het eerst in haar bestaan vierde klasse.

50-jarig bestaan?

Terug naar de vraag of Muntendam het 50-jarig bestaan haalt. Koch: ,,Daar doen we hard ons best voor. We moeten de ploeg compleet houden. Maar er zijn een paar op leeftijd. Linda de Wit is 40 en Alien Mans en Sandra Visscher zijn 35. De rest is nog relatief jong. Of ik over vijf jaar nog speel? Lichamelijk ben ik niet meer in orde, ik heb een verrotte knie. Maar ik roep al wel twee of drie jaar dat het mijn laatste seizoen is.’’ De ploeg wordt dit seizoen begeleid door Gerry Hoving, Koos Beishuizen en Henriët Velt.

De dames vieren het jubileum zaterdag 14 mei. ,Eerst gaan we brunchen, daarna volgt oud-dames Muntendam tegen HSC. Aansluitend speelt een ploeg van oud-Muntendam tegen oud-FC Groningen en volgt nog het jaarlijkse Pinksterfeest.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Menterwolde