Alarmerende storing in A-brug snel verholpen

De pleziervaart dreigde een lange periode de route door de binnenstad niet te kunnen volgen. Een storing in de A-brug was de oorzaak.

De storing deed zich gisterochtend voor, toen de brug open moest voor een vaartuig. Die handeling kon nog met succes worden volbracht, maar de brugwachters kregen daarna het brugdek niet terug op zijn plaats. Voetgangers, fietsers, auto’s en bussen wachten gelaten en geïrriteerd af wat er ging gebeuren.

Een inderhaast opgetrommelde technicus van de gemeente Groningen wist met veel kunst en vliegwerk het brugdek terug te draaien, waarop het wegverkeer zijn normale weg kon vervolgen. Het sterke vermoeden bestond dat een van de aandrijfassen in het mechaniek van de draaibrug was gebroken. Ook sloot de monteur niet uit dat enkele lagers in de motoren waren vernield.

Het echtpaar op de kruiser Mascotte uit De Lier bracht de nacht door aan de kade van de Hoge der A en wilde doorvaren naar Assen kreeg een onaangename verrassing gepresenteerd. In het meest gunstige geval, zo wilde gisterochtend het verhaal, duurde de storing een dag of drie. Voor het slechtste scenario gold een duur van drie weken.

Het echtpaar moest met het lange motorjacht in de smalle Aa keren om via het Reitdiep het Van Starkenborghkanaal te bereiken en vervolgens de oostelijke route rond de binnenstad nemen om het Noord-Willemskanaal bij de Eelderbrug in te kunnen varen en koers te zetten richting Assen.

Een halve dag later was de storing verholpen. Een van de aandrijfstangen was gebroken, maar bleek op vrij eenvoudige manier te vervangen. Rond drie uur was het euvel verholpen en konden brugwachters de brug in de staande mastroute weer bedienen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.