Alders is strenger voor schade-experts

Aan de schade-experts die binnenkort beginnen met de afwikkeling van 2000 recente meldingen in het gasgebied worden strengere eisen gesteld.

In opdracht van Nationaal Coördinator Groningen Alders mogen die schades alleen nog worden afgehandeld door experts die minimaal tien jaar ervaring hebben en een bouwtechnische of civieltechnische achtergrond.

Kritiek op schade-experts

In de afgelopen jaren was er regelmatig kritiek op schade-experts. Die zouden soms nauwelijks beschikken over de benodigde kennis en gebrekkig communiceren. Ook zou er veel verschil in kwaliteit zijn tussen de verschillende schade-opnemers.

Om aan de kritiek tegemoet te komen heeft Alders de eisen nu dus flink verzwaard.

Ook de werkwijze verandert. De inspecteurs die nu op pad gaan nemen alle aanwezige schade op, niet alleen de gemelde schade. De schade wordt niet beoordeeld. Bewoners krijgen vervolgens een rapport, waar ze op kunnen reageren. Zo nodig wordt het rapport aangepast.

Vervolgens gaat het rapport naar de Nationaal Coördinator, die het straks ter beschikking stelt aan het nog op te richten Instituut Mijnbouwschade.

Gemeld na 31 maart

Over dat instituut en het nieuwe schadeprotocol wordt nog steeds onderhandeld. Inmiddels is er een blauwdruk voor een beoordelingssystematiek en een nieuw schadeprotocol. Dat wordt getoetst door juristen. De gesprekken moeten de komende tijd worden afgerond.

Alders liet vorige maand weten dat hij desondanks wil dat er een begin wordt gemaakt met de afhandeling van de schades die zijn gemeld na 31 maart, het moment dat de NAM uit de afwikkeling van de schade stapte.

Pech

Wie wil wachten met de afhandeling van zijn schade tot er een nieuw schadeprotocol is, heeft pech. In dat geval wordt de melding onder op de stapel gelegd, waarschuwt de Nationaal Coördinator.

,,Het is goed om te beseffen dat dit betekent dat uw melding dan naar de achterkant van de werkvoorraad schuift’’, staat in het huidige opnameprotocol.

In totaal zijn er inmiddels 81.000 schademeldingen ingediend in het aardbevingsgebied. In 53.305 gevallen werd schade erkend, in 23.727 gevallen werden claims afgewezen. Halverwege dit jaar waren er nog duizenden dossiers in behandeling. In veel van die gevallen hebben bewoners een contra-expertise aangevraagd, omdat ze het niet eens zijn met het schade-rapport.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.