Alex Friedrich wil regionale aanpak om tweede golf van corona te voorkomen: topviroloog van UMCG wijst op Europese data die zijn gelijk staven

UMCG-viroloog Alex Friedrich. Foto: Archief Duncan Wijting

Hoewel de verspreiding van het coronavirus in Nederland voorlopig is ingedamd, waakt Alex Friedrich voor een tweede golf van besmettingen. De vooraanstaande viroloog van het UMCG blijft pleiten voor een regionale aanpak en wijst op data uit een Europees onderzoek die zijn gelijk zouden bewijzen.

Friedrich stipt net als gezondheidseconoom Jochen Mierau van de Rijksuniversiteit Groningen data uit een onderzoek van het European Data Journalism Network aan om te onderstrepen hoe belangrijk het volgens hem is om regionaal in te grijpen.

,,De data laten zien: maak een plan voor heel Europa, maar voer dat regionaal uit", stelt Friedrich op Twitter. ,,Zo dichtbij mogelijk voor de mensen die je wil beschermen. Lidstaten dragen de verantwoordelijkheid om beide aanpakken te faciliteren."

Drie keer zoveel doden als gebruikelijk

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat sommige Europese regio's sinds maart tot drie keer zoveel doden melden dan gebruikelijk. Aan de andere kant valt het sterftecijfer sinds de uitbraak van het virus in een groot deel van Europa niet significant hoger uit.

Vooral in bepaalde Italiaanse regio's is het sterftecijfer flink opgelopen. In Bergamo, een van de eerste brandhaarden in Europa, stierven er tot eind april veel meer mensen. Maar het virus bleef vooral in het noorden woeden, aangezien het sterftecijfer in veel zuidelijke regio's amper hoger is uitgevallen.

loading

Bekijk het volledige onderzoek hier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus