Alfa-college krijgt 2 miljoen voor duurzame samenwerking

GRONINGEN Het Alfa-college krijgt 2 miljoen euro overheidsgeld voor duurzaamheidsprojecten. Het regionale bedrijfsleven en lokale overheden leggen samen 4 miljoen op tafel.

De mbo-school met locaties in Groningen, Hoogeveen en Hardenberg wil zich de komende jaren profileren op het gebied van energie/duurzaamheid, ondernemerschap en healthy ageing. Daarnaast moeten hun leerlingen zoveel mogelijk leren door praktijkopdrachten te doen.

De school werkt daarom op deze drie speerpunten samen met zo'n tachtig bedrijven als provincies en aannemers, installatiebedrijven, zorginstellingen en gemeenten uit Drenthe, Groningen en de kop van Overijssel. Als deze instellingen (onderzoeks)vragen hebben kunnen ze deze bij het Alfa-college droppen met het verzoek of leerlingen daar eens naar kunnen kijken en een oplossing kunnen bedenken. Of ze nemen leerlingen onder hun hoede om ze kennis bij te brengen. De school werkt daarbij samen met docenten en studenten van de Hanzehogeschool en Stenden Hogeschool. Hbo'ers en mbo'ers moeten zo van elkaar leren.

,,Voor docenten en studenten betekent dit een goede voorbereiding op de vragen en vereisten van de arbeidsmarkt van de 21e eeuw'', zegt Gerard Krikken van de school. ,,Bedrijven hebben er belang bij voldoende en goed gekwalificeerd personeel en kennis te behouden in het Noorden.'' Hij is blij met de subsidie. Van de landelijk 53 aanvragen bij het ministerie werden 29 toegekend.

Duurzaamheidsprojecten die bij het Alfa-college lopen, zijn bijvoorbeeld het verzoek van een gemeente om een energiezuinige woning te ontwerpen. Of een bouwbedrijf dat leerlingen leert een energiescan van een woning te maken. Ook op het gebied van zorg en techniek lopen projecten met als doel ouderen langer thuis te laten wonen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.