Alfa-college op de bres voor Rachid

Een 19-jarige met een toekomst voor zich terugsturen naar een land waar de toekomst inktzwart is. Leerlingen van het Alfa-college in Groningen voeren sinds dinsdag actie voor medestudent Rachid Traoré.

Een 19-jarige met een toekomst voor zich terugsturen naar een land waar de toekomst inktzwart is. Leerlingen van het Alfa-college in Groningen voeren sinds gisteren actie voor medestudent Rachid Traoré.

Drie jaar geleden kwam Rachid Traoré na omzwervingen in Nederland terecht. In zijn thuisland Burkina Faso heeft hij niemand meer. Zijn beide ouders zijn overleden. ,,Rachid is een lieve, zachtaardige jongen'', zegt docent Rens Spijkers over de student sport en bewegen.

Na zijn aankomst in Nederland kwam Rachid terecht in het asielzoekerscentrum in Zweeloo. Inmiddels is hij talentvolle voetballer in de hoofdmacht van de Asser hoofdklasser Achilles 1894.

Uitzichtloos

Sinds enkele weken weet Rachid dat hij terug moet naar Burkina Faso. Spijkers is er boos over. ,,Zijn toekomst daar is uitzichtloos. Hij is er totaal alleen. Rachid integreert in Nederland. Hij is het Nederlands inmiddels behoorlijk machtig en hij kan lesgeven. Hier in Nederland kan hij verder.'' Zelf heeft Rachid het moeilijk met het besluit van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND). Hij is uitgeprocedeerd en moet weg uit Nederland. ,,Ik heb helemaal niemand meer in Burkina Faso.'' De exacte datum van zijn vertrek staat nog niet vast. Er is hoger beroep aangetekend tegen het besluit van de IND.

In de tussentijd is op het Alfa-college in Groningen een actie gestart die ertoe moet leiden dat Rachid in ons land mag blijven. In de school is gisteren een soort epicentrum ingericht. ,,Studenten zijn aan het bellen geslagen. Hopen contacten aan te boren die wat kunnen betekenen voor Rachid'', zegt Spijkers.

Daarnaast worden acties voorbereid. Want zoveel is duidelijk: de IND is nog niet van het Alfa-college af.

Foto: Corné Sparidaens

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.