Alfa-college scoort goed in Mbo-Keuzegids

De noordelijke mbo-scholen Drenthe College, Alfa-college, Noorderpoort en Menso Alting doen het goed vergeleken met andere mbo-scholen in het land.

Vooral het Alfa-college heeft een aantal prima opleidingen. Zo behoren de studies sport en bewegen, media, mode, medisch assistent, kapper en transport en logistiek tot de beste van het land.

Dat blijkt uit de jaarlijkse MBO-Keuzegids. Die gids peilt meningen van studenten en kijkt naar het oordeel van de Inspectie. Jongeren kunnen de gids gebruiken voor het maken van hun studiekeuze.

Beveiliging

Dat het Alfa-college het goed doet, betekent niet dat de andere roc’s in het Noorden slecht scoren. De opleiding particuliere beveiliging bij het Noorderpoort is uitstekend, publieke beveiliging is bij het Drenthe College prima.

Maar het Drenthe College kan ook beter met een paar opleidingen. Vergeleken met dertig andere mbo-scholen scoort ze maar matig bij bijvoorbeeld administratieve opleidingen, financiën en commerciële dienstverlening. Ook bij verkoop en horeca staat ze in de onderste regionen. Over recreatie en toerisme zijn studenten wel weer tevreden, net als over bouw, en weg- en railstransport.

Menso Alting

Menso Alting, als kleine gereformeerde mbo-school, staat met verpleging weer in de top. Maar zorg doet het ook goed bij het Alfa-college en Noorderpoort.

Verpleegkunde

Jongeren die goed willen verdienen, kunnen het beste procestechniek of scheepvaart doen. Als mbo-verpleegkundige zit je ook goed. Het uurloon ligt op 13 euro per uur. Bij verkoop en uiterlijke verzorging is dat maar 7 euro per uur. Kantoorberoepen bieden de minste kans om snel werk te vinden. Banken en verzekeraars blijven banen schrappen.

Geen banen in ict

Ook is de kans op een baan in de horeca en toerisme de komende jaren niet best. Hetzelfde geldt voor mediastudies. Zelfs met een ict-opleiding zit je niet gebeiteld, aldus de gids. Het is een jonge sector en weinig mensen gaan met pensioen. Bovendien moet een mbo-ict’er opboksen tegen een ict’er met een hbo-opleiding.

Het Alfa-college heeft vestigingen in Groningen, Hoogeveen, Assen en Hardenberg. Noorderpoort in Groningen, Winschoten, Veendam en Stadskanaal. Drenthe College in Emmen, Assen en Meppel. Menso Alting in Groningen en Zwolle.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.