Alle Groningse wiet moet in 2021 legaal, coffeeshophouders zijn niet blij

Een zakje wiet, gekocht bij een coffeeshop. Foto: ANP

De gemeente Groningen is een van de tien gemeenten die meedoen aan aan het landelijke experiment met legale wietteelt. Groninger coffeeshops zien het niet zitten.

In totaal hebben 26 gemeenten zich aangemeld voor het experiment. Officieel wordt vandaag bekendgemaakt welke gemeenten meedoen aan het experiment, maar persbureau ANP legde de hand op stukken waarin staat welke gemeenten dit zijn. De gemeente Midden-Groningen wilde ook graag meedoen, maar staat niet op de uitgelekte lijst van deelnemende gemeenten. Oldambt haakte eerder in het proces af.

Fel verzet tegen de proef

Alle coffeeshops in de gemeenten zijn verplicht om mee te doen aan het experiment. Twaalf coffeeshophouders in Groningen verzetten zich eerder fel tegen het experiment. Zij vrezen verlies van omzet, kwaliteit en keuze als ze straks verplicht moeten inkopen bij staatstelers. Ook waarschuwen ze voor overlast doordat klanten hun heil zoeken bij illegale straathandelaren.

Rengenier Dijksterhuis, medewerker van de Groningse coffeeshop Metamorphose is niet blij met de proef. ,,Marokkaanse hasj is gewoonweg niet in Nederland te kweken. Dat is wel wat veel van mijn klanten kopen. Zij zullen naar de dealers gaan die daar weer handig op inspelen”, aldus Dijksterhuis. Hij vermoedt dat zo’n 25 procent van wat hij verkoopt hasj is en het grootste gedeelte daarvan komt uit Marokko. ,,Dat gaat me omzet kosten.”

Wel blij is hij met het voornemen om de regels rond de bevoorrading te versoepelen. ,,In de oude plannen mocht ik één keer per week bevoorraden en moest ik dat in de winkel opslaan. Dat zou dan in kluizen moeten liggen.” In de huidige plannen voor de proef lijkt het erop coffeeshops vaker dan één keer per week mogen inslaan en dat het product op een geheime locatie bewaard mag worden en dus minder gevoelig is voor overvallers.

Woensdag meer duidelijk

De gemeente Groningen wil nog niet reageren op het nieuws en wacht de officiële bekendmaking af. Woensdag wordt meer duidelijk over hoe het experiment precies vorm moet gaan krijgen. Het is de bedoeling dat de proef in 2021 begint. 

menu