Westerwolde: 'Alle asielkinderen moeten weer snel les krijgen in de klas'

Op de middelbare asielschool in Ter Apel kan niet meer aan alle corona-eisen worden voldaan Foto: Jan Anninga

De gemeente Westerwolde wil voor elkaar te krijgen dat alle leerlingen van de middelbare asielschool in Ter Apel weer snel gewoon les krijgen.

Dat zegt wethouder Wietze Potze (PvdA). ,,We zijn daar in overleg met de RSG Ter Apel mee bezig’’, zo laat hij weten.

De Regionale Scholengemeenschap (RSG) geeft het middelbaar asielonderwijs in Ter Apel, in de voormalige basisschool Westermarke. Dat pand, dat nabij het asielcentrum staat, is in verschillende opzichten te klein waardoor niet meer aan alle corona-eisen voldaan kan worden. De RSG laat daarom sinds maandag de helft van de leerlingen thuis les volgen. Thuis is vaak het asielcentrum.

Alle begrip

,,Dit besluit is mede ingegeven omdat het aantal leerlingen fors is gestegen, naar zo’n 140, en er zo nog minder ruimte is’’, zegt Potze. ,,Dit omdat kinderen uit het weer geopende azc in Musselkanaal er ook les krijgen. Ik heb alle begrip voor het besluit van de RSG maar we willen wel op korte termijn een einde aan deze situatie maken en alle kinderen weer bij elkaar in de klas hebben. Er zijn enkele tijdelijke opties om dat voor elkaar te krijgen, die ik nog niet kan noemen.’’

Op langere termijn wil Westerwolde een definitieve oplossing voor het ruimtegebrek in de asielschool. Daarvoor liggen twee opties op tafel. Een verbouwing van het huidige pand zodat daar meer ruimte ontstaat, is de eerste. Een verhuizing van het middelbaar asielonderwijs naar bijvoorbeeld een bedrijfspand elders in Ter Apel is de tweede. ,,We onderzoeken die twee mogelijkheden momenteel ook al’’, aldus de wethouder.


menu