'Alle schade Oldambt melden bij CVW'

Alle inwoners van Oldambt moeten aardbevingschade bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) kunnen melden, en niet alleen gedupeerden uit Nieuwolda, zoals tot dusver het geval is.

Dat stelt burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt. Inwoners van Nieuwolda kunnen zich wél rechtstreeks tot het CVW wenden omdat dit dorp op de contourenkaart van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) staat. Voor Smit onbegrijpelijk. Hij ziet liever dat experts van het CVW zich over álle schademeldingen in Oldambt buigen. Hij wacht dan ook met spanning op de nieuwe contourenkaart die de NAM zeer binnenkort bekendmaakt. Daarop zou volgens Smit de gehele gemeente moeten staan.

Er heerst nu onduidelijkheid waar gedupeerden schade moeten melden. Veel inwoners van Oldambt wenden zich tot het CVW, maar krijgen nul op het rekest. Het CVW geeft aan dat gedupeerden, behoudens inwoners van Nieuwolda, maar bij de NAM moeten aankloppen.

Smit heeft dinsdag contact gehad met zowel het CVW als de NAM, maar is nog niets opgeschoten. ,,Ik kan mij voorstellen dat de inwoners van Oldambt zich onderhand belazerd voelen. Ze weten niet meer waar ze aan toe zijn. Van het Centrum Veilig Wonen krijgen ze na een schademelding een brief, met daarin aangegeven dat hun melding niet ontvankelijk wordt verklaard en dat ze schade moeten melden bij de NAM. Experts van het CVW nemen in ieder geval in Oldambt geen schade op. Dat heb ik gisteren te horen gekregen van het CVW.”

Smit vindt dat Nationaal Coördinator Hans Alders iets aan deze onbevredigende situatie moet doen. ,,Hij moet toch het gezag en het mandaat hebben, anders blijft hij een tandeloze tijger.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.