Lekker terrassen? Op de Vismarkt in Groningen is sinds maandag plek voor 500 man

Terras met 250 tafeltjes op de Vismarkt. Foto: Duncan Wijting

Er werd al vaker over gesproken, maar het kwam er nooit van. Tot corona. De Vismarkt verandert sinds maandag bij mooi weer in een terras voor 500 personen. Een van de initiatiefnemers is Wim ten Cate van Stadscafé Pronk.

Jullie hebben er mooi weer bij. Meteen volle bak vandaag?

,,We weten nog niet precies wat we moeten verwachten. We zijn maandagochtend gestart met de opbouw. Alle horecabedrijven aan de Vismarkt doen mee, op twee na. Met tien zaken zetten we in totaal zo’n 250 tafels voor 500 terrasgasten neer.”

Op welke dagen kun je hier neerploffen? Je zit ook nog met de warenmarkt, toch?

,,Klopt. Op marktdagen - dinsdag, vrijdag en zaterdag - gaan we vanaf acht uur ‘s avonds open, als de Vismarkt is schoongespoeld. Op alle andere dagen is het terras vanaf twaalf uur ‘s middags geopend. Het is wel een beetje afhankelijk van het weer. Als het met bakken uit de hemel komt, zullen we niet zo snel de boel neerzetten. Als het lekker weer is, kan iedereen hier op het terras zitten.”

Gaan jullie ook tot in de kleine uurtjes door?

,,We mogen in principe tot twee uur ‘s nachts open blijven. Maar of dat ook gebeurt? We zijn voornamelijk restaurants, geen studentenkroegen. Het kan best zijn dat het rond middernacht mooi is geweest.”

Hoe weet je eigenlijk bij wie je op het terras bent beland?

,,Daarmee zijn we nog aan het puzzelen. Bij de meeste horecazaken zit je zo ongeveer voor de deur. Maar Huis de Beurs staat bijvoorbeeld deels bij ons op de stoep en wij zitten weer een stukje verder opzij. We kijken hoe we het met bloembakken en afscheidingen kunnen oplossen.”

De Vismarkt als groot terras, wordt dat een blijvertje?

,,Dat weten we nog niet. Dit komt voort uit de corona-crisis. Door alle regels zitten we binnen op veel minder capaciteit, dit is een oplossing om toch meer mensen te ontvangen. Er waren al langer plannen om iets met de Vismarkt te doen, het is er alleen nooit van gekomen. We hebben nu officieel toestemming tot eind juli, met mogelijke uitbreiding tot eind oktober. Als alles goed gaat, en als iedereen er blij mee is, ook de omwonenden, dan hoop ik dat we toestemming van de gemeente krijgen om het volgend jaar weer te doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu