Alternatief plan mikt op haven in Winsum

Het Winsumer ondernemersduo Dimitri Sennema en Suzan Wierenga krijgt concurrentie voor zijn plan voor het Boogplein. Nu mét haven.

‘Trekpleister voor Winsum’

Een kleine haven in het hart van Winsum, waar zowel bewoners als bezoekers hun bootje kunnen aanleggen en waar de kade een leuke verblijfsplek is, compleet met woningen, winkeltjes en horeca.

Architect Rindert Gerritsma, conceptontwikkelaar Alex Sievers en planontwikkelaar Willem Schurink zien het helemaal zitten. Zij bedachten een nieuw plan voor het Boogplein, dat volgens hen voorziet in ‘een trekpleister voor Winsum die past bij de maat en de schaal van het dorp’.

Meest kansrijk

Deze week stemde de gemeenteraad in met het voorstel van het college om Sennema en Wierenga nog tot september de tijd te geven om hun plan uit te werken. Tot nu toe gold dit als het meest kansrijk, nadat de afgelopen vijftien jaar het ene na het andere initiatief voor het braakliggende terrein op niets uitliep.

De twee waren afgelopen najaar een eind op weg met supermarktketen Lidl, tot ook die afhaakte. Nu proberen ze in plaats van één grote meerdere kleinere publiekstrekkers te porren voor een nieuw woonwinkelcomplex op het Boogplein.

‘Kleine winkeltjes’

Oud-Winsumer Gerritsma en zijn kompanen Sievers en Schurink, die alle drie in het midden van het land wonen en werken, geloven daar niet in. ,,Van retail moet je het niet hebben in deze tijd van internet. Je legt het toch af tegen bijvoorbeeld een Albert Heijn, die veel beter bereikbaar is’’, meent Sievers.

Hun plan voorziet in enkele kleine, specialistische winkeltjes, bijvoorbeeld op het gebied van natuurlijk en bewust leven, maar moet vooral bekostigd worden uit circa dertig woningen en appartementen voor gezinnen en senioren, een groeiende doelgroep.

Maquette

De maquette staat inmiddels op het bureau van wethouder Harmannus Blok, medio juni wil het trio zijn ideeën aan de raadsfracties en de ondernemers presenteren.

Dat de Booghaven een langgekoesterde wens van in elk geval D66 is, wist Sievers niet. ,,Maar wij denken wel dat je iets bijzonders moet doen. In het plan van Sennema en Wierenga zie ik, met alle respect, een dak. Da’s mooi, maar met water trek je meer toeristen. En bewoners.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.