Altijd al eens in een elektrische auto willen rijden? Het kan zaterdag in Leens (en daarna wellicht ook)

Als er genoeg liefhebbers zijn, kunnen inwoners van Het Hogeland binnenkort een elektrische auto huren. Opgeladen met groene stroom uit eigen regio.

Doel is op meerdere plekken in de gemeente elektrische auto’s neer te zetten die inwoners kunnen gebruiken en reserveren. Dat gaat via een app waarmee ze de auto ook kunnen betalen en starten. Er komt geen sleutel meer aan te pas.

Groninger Energie Koepel

De hoop is dat bedrijven, instellingen en particulieren de deelauto gebruiken. Per auto zijn tussen de vijf en twintig gebruikers nodig wil het rendabel zijn, zegt Han-Paul van Westing van de Groninger Energie Koepel, de initiatiefnemer. Hoe meer gebruikers, hoe meer auto’s er komen. De huur per uur ligt tussen drie en vijf euro per uur.

Deelauto

,,Veel mensen hebben een tweede auto die niet vaak wordt gebruikt. Als ze elektrisch leasen, kan hun tweede wagen wellicht de deur uit’’, zegt Van Westing. De deelauto heeft een bereik van ongeveer 200 kilometer en is vooral bedoel voor vervoer tussen Noord-Groninger dorpen.

Een paar verenigingen van Dorpsbelangen hebben belangstelling en als het aan wethouder Anne Marie Smits (GroenLinks) van De Marne ligt worden dat er meer. Zelf ziet ze mogelijkheden voor de ambtenaren van de nieuwe gemeente Het Hogeland.

Die zouden de auto kunnen gebruiken als ze de komende vijf jaar tussen de vier gemeentehuizen van Leens, Uithuizen, Bedum en Winsum moeten pendelen. Of de gemeente daadwerkelijk deelneemt, moet nog worden besloten.

Pieterpadlopers

Smits: ,,Iedereen heeft hier iets aan. Toeristen en Pieterpadlopers bijvoorbeeld die de omgeving willen verkennen, kunnen dat op een groene manier doen. Inwoners die af en toe eens een auto nodig hebben doen we hier veel plezier mee.’’

De auto wordt opgeladen met groene stroom van de lokale energiecorporaties in Het Hogeland. Er is een laadpaal bij de sporthal in Leens en bij het station in Winsum. Het streven is dat dat er meer worden.

Proefrijden

Zaterdag kunnen liefhebbers proefrijden. Bij het gemeentehuis in Leens staat tussen 11:00 en 15:00 uur een elektrische Peugeot Partner Tepee en wordt uitleg gegeven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.