Oost-Groningen wil fors inzetten op toerisme: vanaf 2030 moeten er tweemaal zoveel overnachtingen plaatsvinden. Dat staat in een beleidsdocument van wethouders uit die regio.

Maandagavond wordt het plan gepresenteerd aan de gemeenteraad van Stadskanaal. Samen met Veendam, Westerwolde, Pekela en Oldambt wil die gemeente een flinke slag maken om het toerisme een impuls te geven. Nu blijven er nog te veel kansen onbenut, staat in het plan.

50 procent meer banen in recreatieve en toeristische sector

Volgens de gemeenten moet het mogelijk zijn om het aantal overnachtingen in 2030 te verdubbelen ten opzichte van 2019. Toen lag dat aantal nog op 541.000. Als die ambitie van ruim één miljoen overnachtingen lukt, zullen er ook extra overnachtingsplaatsen moeten komen. Het aantal banen in de recreatieve en toeristische sector zal toenemen met 50 procent, verwachten de bestuurders.

Maar dan moet er wel wat gedaan worden aan de samenwerking tussen de verschillende partijen in Oost-Groningen. Het aanbod is er volgens de bestuurders wel, maar het is allemaal nogal los zand, staat in de ambitie. ,,De toerist ziet geen gemeentegrenzen.’’

Er zijn bijvoorbeeld veel wandel-, vaar- en fietsroutes, maar die zijn nog niet altijd met elkaar verbonden. Bovendien liggen er grote kansen om de verbindingen door te trekken tot over de grens. Verder zouden er bijvoorbeeld meer arrangementen kunnen komen.

Professioneel marketingteam

Ook moet er een professioneel marketingteam komen, die de bekendheid van Oost-Groningen vergroot en extra subsidiepotjes aantrekt voor specifieke projecten. Zij moeten ondernemers en hun initiatieven ondersteunen en evenementen promoten.

Het plan gaat 300.000 euro per jaar kosten, verwachten de gemeenten. De helft daarvan wordt door de gemeente betaald. Een ton moet door het ontwikkelingsfonds Regiodeal Oost-Groningen en het Nationaal Programma Groningen opgehoest worden. De rest door het bedrijfsleven.

De gemeenteraden moeten nog instemmen met de ambitie en uitgaven.

Gemeente Overnachtingen in 2019
Stadskanaal 107.005
Westerwolde 229.008
Veendam 105.000
Oldambt 100.000
Pekela Onbekend
Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen