Ambtenaren Oldambt krijgen werkplek boven de Hema

De kogel is door de kerk; Winschoten krijgt toch het door het college zo gewenste stadshart. De Hema sluit zich aan bij de Poort van Winschoten.

De Kijkshop

Dat betekent dat tientallen ambtenaren een werkplek op de eerste etage van de Hema krijgen. Ondernemer Richard Hensen concentreert zich met zijn Hemavestiging op de benedenverdieping en het aangrenzende pand, waar tot voor kort de Kijkshop was gevestigd.

Ultieme wens

Wethouder Kees Swagerman (SP) van de gemeente Oldambt is zeer tevreden met de deal die het college alsnog met de Hema en zijn financier heeft gesloten. ,,Dit plan was onze ultieme wens. En ook dat van de gemeenteraad. Het leek er even op dat we moesten schakelen naar het tweede plan, maar in juni heeft de Hema ons toch weer benaderd.”

Voormalige bibliotheek

De deadline was toen al overschreden. Het college B en W kon de onderhandelingen echter toch weer opstarten, omdat de huurders van de voormalige bibliotheek iets langer in de bieb kunnen blijven. Zij leken naar het voormalig Lucasziekenhuis te gaan, maar omdat de OZG het Lucas langer huurt kunnen de ‘bieb-huurders’ langer op hun plek blijven. Ze gaan nu later naar het Lucasziekenhuis. De sloop van het pand loopt daarmee ook vertraging op. ,,Maar we konden daardoor wel weer met elkaar om tafel.”

In september moet duidelijk zijn hoe de plannen er exact gaan uitzien. ,,Dan gaan we ook in gesprek met de raad, want zij moet uiteindelijk toestemming geven”, zegt Swagerman.

Gestript

Het ligt in de rede dat het Hemapand wordt gestript. Van sloop is volgens Swagerman geen sprake. Tussen de Hema en de tijdschriftenzaak wordt een pand gebouwd. ,,We gaan nu nadenken wat we daar mee willen. Wellicht is het de nieuwe entree van het stadhuis, ons klantencontactcentrum wordt er gevestigd of het wordt een winkelpand. Opties voldoende.”

Dommeringtuin

Ook komt er een loopbrug van het huidige stadskantoor naar het nieuwe kantoorgedeelte. Daarnaast wordt er een groene tuin aangelegd, de zogenaamde Dommeringtuin. Op de plek van de bibliotheek en voormalige supermarkt zijn zes stadswoningen gepland.

De uitvoering van het plan kost in principe 9,2 miljoen euro. Maar Swagerman maakt een voorbehoud: ,,We houden er rekening mee dat het duurder wordt, gezien de ontwikkeling in de bouwsector.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.