Ambtsgebed in raad blijft in Grootegast

Het ambtsgebed waarmee de raadsvergadering van de gemeente Grootegast sinds jaar en dag officieel wordt geopend, blijft overeind.

Om de tegenstanders van deze traditie tegemoet te komen, krijgt het ambtsgebed (of ambtsverklaring) in de maandelijkse raadszaal wel een andere plek. Nu wordt het gebed uitgesproken door de burgemeester bij wijze van opening van de raadsvergadering. Daarmee maakt het gebed onderdeel uit van de raadsvergadering en zijn raadsleden die niet van christelijke huize zijn, gedwongen hieraan deel te nemen.

De oppositiefracties hebben hiertegen inhoudelijke bezwaren. VVD-aanvoerder Gert van der Werven greep de recente komst van PvdA-burgemeester Ard van der Tuuk als opvolger van de onverwachts overleden CDA-burgemeester Kor Dijkstra aan om een voorstel te doen tot afschaffing van het ambtsgebed.

De coalitiefracties ChristenUnie en CDA hechten aan het behoud van het ambtsgebed tot de gemeentelijke herindeling in 2019. Zij dienden gisteravond daarom een compromisvoorstel in dat werd ondersteund door medecoalitiepartner PvdA.

Daarin werd voorgesteld om het gebed uit te spreken voorafgaand aan de opening van de raadsvergadering. CU-voorman Kees Apoll drong er bij de andere fracties op aan om vanuit respect voor de waarde die christelijke partijen hieraan hechten, het gebedsmoment ook in de toekomst bij te blijven wonen. Daarmee wordt bovendien een rommelige start van de raadsvergadering voorkomen doordat het confessionele smaldeel van de raad hierbij aanwezig is het niet-confessionele deel niet. De oppositiefracties VVD, VZ2000 en GroenLinks lieten weten met dit compromis te kunnen leven. Daarmee werd het voorstel van CDA, CU en PvdA aanvaard.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.