Ambulancebus rijdt voor het eerst op Eelde

Op Groningen Airport Eelde is vrijdagmiddag de nieuwe ambulancebus voor Noord-Nederland gepresenteerd. Een tweedehands lijnbus krijgt een nieuw leven.

In dit mini-ziekenhuis op wielen kunnen maximaal zes slachtoffers van een calamiteit snel worden behandeld op de plek van het incident en vervolgens zo snel mogelijk naar het ziekenhuis worden gebracht. Het is niet de bedoeling dat dat gebeurt met de ambulancebus.

De bus is gepresenteerd door de Veiligheidsregio’s in Groningen, Friesland en Drenthe en de drie noordelijke Regionale Ambulancevoorzieningen. Het voertuig, dat is omgebouwd door ambulancebouwer Visser in Leeuwarden, wordt gestationeerd op het vliegveld.

Landelijke richtlijnen zorgden er voor dat het Noorden bij een calamiteit nu de beschikking heeft over het mobiele ziekenhuis. Een oefening toonde vorig najaar aan dat Noord-Nederland daar niet aan kan voldoen.

,,We hebben hier meer landelijk gebied, grotere afstanden en minder ziekenhuiscapaciteit. De ambulances moeten patiënten steeds verder weg brengen en nieuwe ambulances moeten van steeds verder komen’’, liet woordvoerder Hank Prinsen van UMCG Ambulancezorg eerder deze week weten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.