Amerikaanse reissite: ga naar Groningen

De bekende Europese steden gezien? Ga dan gauw naar Groningen. Die tip geeft de Amerikaanse website Citymaps aan haar bezoekers.

Volgens Citymaps hoort de Nederlandse plek bij de 11 meest onderschatte kleinere steden van Europa. Plekken als Gent, Freiburg, Cambridge en Porto worden ook genoemd.

De site roemt Groningen vooral vanwege het fietsvriendelijke klimaat. ‘Met 1,5 fietsen per inwoner en een centrum dat vrijwel geen gemotoriseerd verkeer heeft, is de stad zonder meer een van de meest fietsvriendelijke plekken ter wereld.’

Andere sterke punten zijn festival Eurosonic en het hoge aantal studenten. ‘De stad heeft de hoogste dichtheid van studenten van alle Nederlandse steden. Dat betekent dat het een nachtleven heeft dat je zou verwachten van een stad die wordt gedomineerd door twintigers.’

De complimenten moeten het Groninger stadsbestuur als muziek in de oren klinken. Zeker die over het verkeer. In Groningen zijn plannen om het centrum nog meer vrij te maken van gemotoriseerd verkeer. Zo verdwijnen de bussen in de toekomst uit de binnenstad en krijgen fietsers en voetgangers nog meer vrij baan. Wie weet wat het doet met de ranglijstjes.

De Britse krant The Guardian noemde Groningen onlangs ook al als voorbeeldfietsstad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.