Annalies Usmany viert in haar eentje haar overwinningsfeest.

Analyse: Lokaal Belang Eemsdelta gaat koersen op twee wethouderzetels na monsterzege: Annalies Usmany en Jan Menninga

Annalies Usmany viert in haar eentje haar overwinningsfeest. Foto: Corné Spraridaens

Liefst elf zetels sleepte de partij Lokaal Belang Eemsdelta woensdag bij de raadsverkiezingen in Appingedam, Delfzijl en Loppersum in de wacht. Daarmee kan de groepering van lijsttrekker Annalies Usmany-Dallinga, die nu nog wethouder is in Appingedam, aanspraak maken op twee wethouderszetels.

Dat betekent dat namens Lokaal Belang niet alleen Usmany aantreedt als wethouder in de nieuwe gemeente. Ook haar Delfzijlster collega Jan Menninga schuift ongetwijfeld aan. Met 72 jaar hoeft ‘good old’ Menninga straks niet meer de eerste viool te spelen. Maar ongetwijfeld is hij beschikbaar als tweede (deeltijd-)wethouder en trekt mogelijk de portefeuille financiën naar zich toe.

PvdA van Bé Schollema tweede partij

Wie schuift er verder aan in het nieuw te vormen college van B en W? Als eerste komt nadrukkelijk de PvdA in beeld. De partij van lijsttrekker Bé Schollema, nu wethouder namens PvdA/GroenLinks in Loppersum, heeft hiervoor de beste papieren. Zijn partij haalde de helft van de stemmen ten opzichte van overwinnaar Lokaal Belang. Maar met vijf zetels eindigde de PvdA als de op-één-na grootste partij. Dat betekent dat ook Schollema zich alvast kan warmlopen als wethouder in de nieuwe gemeente.

ChristenUnie stelt tikkeltje teleurstellend

Het leveren van de wethouders 4 en 5 wordt een strijd tussen drie andere landelijke partijen. Want ChristenUnie, CDA en VVD verwierven alle drie bij de verkiezingen van woensdag drie zetels. Dat was voor de CU van lijsttrekker Meindert Joostens, nu nog wethouder in Delfzijl, een tikkeltje teleurstellend. Alom was de verwachting dat zijn groepering als tweede partij uit de stembusstrijd zou komen. Maar Joostens vormt al jarenlang een degelijke en stabiele factor in het bestuur van de havenstad. Hij en zijn partij mogen rekenen op veel sympathie van de rest. Dus ziet het er naar uit dat Joostens de gelegenheid krijgt het wethouderschap in Eemsdelta te prolongeren.

Tweestrijd tussen CDA en VVD

De VVD deed het woensdag met 10,5 procent van de stemmen en eveneens drie zetels relatief goed in Eemsdelta.. Qua stemmental liet de VVD het CDA (10,1 procent en eveneens drie zetels) zelfs achter zich. De wethouderstrijd tussen die twee partijen lijkt te gaan tussen de kandidaten Hans Ronde (nu wethouder voor de VVD in Delfzijl) en de ervaren CDA’er Pier Prins, die al tien jaar wethouder is in Loppersum. Die tweestrijd lijkt vooralsnog open.

GemeenteBelangen kansloos

Teleurstellend was het resultaat dat GemeenteBelangen Eemsdelta, de partij van Edward Stulp (fractievoorzitter van Lijst Stulp in de raad van Delfzijl) behaalde. Stulp moest alle landelijke partijen voor zich laten en met 8,1 procent van de stemmen, genoegen nemen met twee zetels. Dat zijn er evenveel als GroenLinks die bleef steken op 5,8 procent. Maar ook bij een beter resultaat had Stulp het wethouderschap in de nieuwe gemeente op voorhand op zijn buik kunnen schrijven. Overwinnaar Lokaal Belang van Usmany/Menninga was voor de nieuw te vormen coalitie nooit en te nimmer met zijn partij in zee gegaan.

Mooi herfstweer en veel publiciteit

Met 44,2 procent was de opkomst in Eemsdelta boven verwachting. Vooraf werd gevreesd dat veel stemgerechtigden er vanwege corona van af zouden zien om de gang naar het stembureau te maken. Maar het fraaie herfstweer werkte alleszins mee. Bovendien pakte corona pakte positief voordelig uit voor de opkomst in plaats van nadelig.

Publiciteit dankzij corona

,,Verkiezingen zijn in coronatijd heel bijzonder. Dat bezorgde ons veel publiciteit. Daar hebben we vandaag van geprofiteerd’’, stelde burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl aan het einde van de uitslagenavond. Het inrichten van stemlokalen in verzorgings- en verpleeghuizen vanwege Covid19 was daarentegen een minder groot succes. In deze tehuizen kwamen slecht een handjevol kiezers opdagen. ,,Daar moeten we in de toekomst naar kijken’’, sprak Beukema.

menu