Anderen hebben nog niet eens zwemles, de 4-jarige Ize heeft diploma C al op zak

Op een leeftijd waarop de meeste andere kinderen nog niet eens zwemles krijgen, heeft Ize de Man uit Harkstede haar derde diploma al op zak. Ze is 4 en haalde zondagmiddag zwemdiploma C.

Ise kreeg zwemles bij zwemschool Dorien in Scharmer. Juf Marjan Mooi: ,,Het is bizar snel gegaan met Ize.”

Het zwemtalent zwom met een grote groep andere kinderen van 5 jaar en ouder af in het Helperzwembad in Groningen. Ze was verreweg de kleinste maar deed dapper alle oefeningen.

In juli haalde ze haar eerste zwemdiploma, A, vier dagen nadat ze 4 werd.

Opmerkelijk

Het is opmerkelijk dat een jong meisje al zo goed kwan zwemmen. De Nationale Raad Zwemveiligheid zegt dat de adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma vierenhalf tot vijf jaar is. ,,Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, maar de eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen'', stelt de raad.

'Hoe eerder hoe beter'

Voor Ize geldt dat blijkbaar niet. Zij voldoet zelfs aan de eisen voor C. De raad juicht het wel toe dat kinderen eerder beginnen, als dat blijkt te kunnen. ,,Hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter. De meeste kinderen die verdrinken, zijn immers tussen de nul en vier jaar oud.''

Voor Ize was het zondag geen enkel probleem. Zo zwom ze met kleren aan door een voorwerp onder water heen, een van de eisen voor het diploma.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.