De rechtbank heeft een 77-jarige man uit Veendam veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf wegens jarenlang seksueel misbruik van zijn kleindochter.

Er was drie jaar celstraf geëist. Aan de man waren vier zedenmisdrijven ten laste gelegd. De rechtbank acht daarvan twee bewezen, wat de lagere straf verklaart. Vaststaat, aldus de rechtbank, dat de man zijn kleindochter tussen 2012 en 2015 op ernstige wijze heeft misbruikt.

Tijdens de rechtszaak verklaarde de man dat zijn kleindochter hem had aangezet tot de ontucht. De rechters nemen hem deze uitlatingen uiterst kwalijk. ,,Hij neemt geen verantwoordelijkheid, maar legt die bij het slachtoffer.’’

Betrouwbaar en geloofwaardig

Hoewel de man op twee onderdelen is vrijgesproken, beoordeelt de rechtbank de verklaringen van het slachtoffer als betrouwbaar en geloofwaardig.

In 2018 vertelde het slachtoffer aan haar vader wat er in het verleden was gebeurd. De vader deed daarop aangifte tegen zijn eigen vader. De ontucht was begonnen toen het meisje 9 jaar was. Zij is inmiddels 17 jaar.

Behalve de straf moet de man aan zijn kleindochter smartengeld betalen. Het gaat om 10.000 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
zeden