Anderhalve ton voor duurzame toepassingen garnalendoppen

De provincie Groningen steunt de ondernemingen Telson, Dynaplak, Syncom en BIONND met 150.000 euro. De steun is bestemd voor het toepassen van garnalendoppen in de industrie.

In de doppen van Noordzeegarnalen zit chitine. Deze stof kan gebruikt worden bij het maken van verf en coating, in de waterzuivering en in de medische industrie.

De Hanzehogeschool en de RuG zijn betrokken bij een onderzoek naar nieuwe toepassingen van deze garnalendoppen. Het project levert in de toekomst vijfentwintig nieuwe banen op.

Vanaf deze zomer vestigen de bedrijven Telson ( garnalenhandel) en GPC Kant (machinaal garnalenpellen) zich in één nieuw gebouw in Lauwersoog. Daar worden de garnalen machinaal gepeld. Omdat de garnalen in Lauwersoog worden gepeld, komen daar de doppen ook terecht. Dit levert nieuwe grondstoffen voor de regio op. Het gaat in eerste instantie om 50 ton per week. Op dit moment worden garnalendoppen onder andere gebruikt als grondverbeteraar. Met het gebruik van de doppen in andere industrieën kunnen de verwerkende bedrijven er meer mee verdienen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.