'Angst leegzuigen Oost-Groningen is ongegrond'

De angst dat met de bouw van koopwoningen tussen 1,5 en 2 ton in Blauwestad de regio Oost-Groningen wordt leeggezogen, is ongegrond.

Dat stelt gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie), die zich gesterkt voelt door de getoonde interesse van het publiek in woningbouwplannen van Geveke in het Havenkwartier in Blauwestad.

Belangstelling

Van de 128 belangstellenden die zich bij het bouwbedrijf hebben gemeld voor 36 woningen, zijn ‘slechts’ 43 afkomstig uit de gemeente Oldambt en 16 uit de rest van Oost-Groningen. Van de 69 potentiële kopers daarbuiten, komen 15 uit de stad Groningen. Ook is er belangstelling uit Rhenen, Den Haag, Amsterdam, Houten, Barendrecht, Emmeloord, Haarlem en van enkele inwoners van Duitsland.

Volgens Staghouwer laat de adressenlijst vooral zien dat Blauwestad ook aantrekkelijk wordt gevonden door mensen van buiten de regio.

Interesse

,,Dat is een heel mooi gegeven. Zeker voor de toekomst. De reuring en de interesse van inwoners buiten Oost-Groningen voor Blauwestad smaakt naar meer. Ik denk dat van kannibalisme op de regionale woningmarkt geen sprake is.’’

Om die reden ziet de gedeputeerde geen enkele reden om de gemeenten in Oost-Groningen financieel te compenseren voor woningbouw in Blauwestad. ,,Wat niet betekent dat wij geen oog hebben voor de problemen in Oost-Groningen. De regio worstelt met de gevolgen van bevolkingskrimp en hoge werkloosheid. Daar moeten we met zijn allen iets aan doen.’’ Voor de zomer sprak het provinciebestuur met de gemeente Oldambt over de bouwplannen van Geveke en de verkoopambities van de provincie. Gedeputeerden Staghouwer en Nienke Homan (GroenLinks) wilden de regio met miljoenen tegemoet komen, maar werden in het college teruggefloten. Oldambt en de buurgemeenten waren verbijsterd.

Regeling

Provinciale Staten riepen in een motie het college op alles op alles te zetten om de verhouding met de betrokken gemeenten te herstellen. Staghouwer moet opnieuw in overleg treden met de gemeenten en specifiek Oldambt. Er moet een regeling komen waarin alle partijen zich kunnen vinden.

,,Die motie ga ik uitvoeren. Er is nog geen regeling, maar we zijn ermee aan de slag.’’ Nadere details wil de gedeputeerde niet geven. ,,Wat ik wel weet is dat ik van de Staten de opdracht heb gekregen van Blauwestad een succes te maken. Dit jaar hebben we voldoende kavels verkocht. Als Geveke in de eerste fase die 36 woningen aan het Havenkwartier verkoopt en we de 20 kavels die nu in optie zijn van de hand doen, is dat mooi in de lijn met de doelstelling voor 2017.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.