Angst voor legionella in Woonschepenhaven Groningen

Het Woonschepencomité Groningen heeft Waterlab Noord ingeschakeld uit angst voor legionella in de Woonschepenhaven. ‘Koud’ kraanwater is zelfs na lang doorspoelen 25 graden.

Dat bleek eerder deze week uit metingen van de gemeente. Volgens het waterbedrijf is er geen gevaar. ,,Zodra dat er is, sluiten we de waterleiding af’’, aldus een woordvoerder.

Volgens het Woonschepencomité is de kritische grens 20 graden. Bij die watertemperatuur schakelt de gemeente spuitkoppen van fonteinen uit vanwege besmettingsgevaar. De gemeente adviseert het water lang door te spoelen.

Watertemperatuur dagelijks gemeten

Groningen controleert de watertemperatuur in de haven dagelijks sinds medio juli 23 graden werd gemeten. De waterleiding ligt in het ondiepe havenwater en is deels geïsoleerd.

Experts zagen vorig jaar al gevaar dat de legionellabacterie zich zou ontwikkelen. De waterleidingen zijn bij de opknapbeurt van de haven in 2015 en 2016 niet volgens de tekening aangelegd.

‘Ook met andere nutsvoorzieningen is het mis’

Ook met andere nutsvoorzieningen, zoals de gasleiding en het riool ging het volgens het Woonschepencomité mis. Zo is de druk in de gasleiding op sommige plekken af en toe zo laag dat een fornuisvlam kan doven, terwijl het gas later weer beter doorstroomt.

Bewoners spreken ook van gevaarlijke situatie bij niet afgesloten elektriciteitskasten en overbelaste aansluitingen op boten die door bootjesmelkers worden gesplitst.

Vorig jaar al lange klachtenlijst over haven

Een groot deel van de kritiek stond vorig jaar al in een gemeentelijk overzicht van 65 knelpunten waar bewoners mee bleven zitten na een opknapbeurt waar ze tientallen jaren op hadden gewacht. Die pakte duurder uit en nam meer tijd in beslag dan gedacht.

De SP-fractie in de gemeenteraad van Groningen stelde vrijdag vragen over de kwestie. Ze wil van B en W weten wat er is gebeurd met de klachtenlijst. Volgens fractievoorzitter Jimmy Dijk zijn er ook gevaarlijke situaties bij de sluis en op de weg, waar verkeersdrempels niet terugkeerden. Er wordt niet gemaaid en de nieuwe sluis laat golfslag van het Eemskanaal binnen.

Onvrede bewoners nog veel groter

De onvrede van de bewoners is nog veel groter. Dijk wil ook weten waarom het grasveld bij de ingang

niet wordt (mag worden) aangepakt en of B en W van plan zijn iets te doen tegen de ‘bootjesmelkers’, zoals tegen huisjesmelkers. ,,Zij verpesten de buurt.’’

De gemeenteraad stelde 5,7 miljoen euro beschikbaar voor de opknapbeurt door Oosterhof Holman, die zich onder meer op het uitbaggeren verkeek. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) waarschuwde vooraf al voor nieuwe tegenvallers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.