Angst voor veel meer lawaai Ter Apelkanaal

Omwonenden van het bedrijventerrein Zuid-Groningen in Ter Apelkanaal zijn bang dat ze veel meer last van lawaai gaan krijgen.

Ze hebben daarom een brief aan de gemeente Vlagtwedde gestuurd. Daarin vragen ze de gemeente ervoor te zorgen dat die overlast er niet komt.

Nieuwe regels

Op het bedrijventerrein in Ter Apelkanaal staat een aantal grote ondernemingen. Het aardappelmeelconcern Avebe is er een van. De gemeente heeft een bestemmingsplan voor het terrein waarin staat wat er wel en wat er niet mag en hoeveel geluid bedrijven mogen produceren.

Nu heeft de gemeente een nieuw voorlopig bestemmingsplan gemaakt waarin onder meer nieuwe regels staan over het aantal decibellen dat bedrijven mogen uitstoten. En dat plan is de aanleiding voor de omwonenden geweest om hun brief te schrijven. ,,Als die nieuwe regels geldig worden, mogen zich bedrijven op het terrein vestigen die wel drie keer zoveel geluid mogen maken dan nu is toegestaan’’, zegt Astrid Cloppenburg, een van de omwonenden.

Volgens haar valt het momenteel met de geluidsoverlast wel mee. ,,Alleen tijdens de campagne van Avebe is er veel lawaai, maar dat hoort erbij. Daar kunnen we mee leven. Maar als dit bestemmingplan geldig wordt, bestaat de kans dat we voortdurend met veel meer lawaai worden geconfronteerd. Dan wordt het ondraaglijk. En denk eens aan toeristische ondernemers die in de omgeving hun bedrijf hebben. Zij krijgen daar natuurlijk veel last van.’’

‘Landschapsvervuiling’

De omwonenden wijzen er in hun brief ook op dat volgens het nieuwe bestemmingsplan hogere gebouwen op het terrein mogen komen te staan. ,,Dat leidt tot landschapsvervuiling’’, stelt Cloppenburg. ,,En wat we missen in het plan, is een goede inpassing van het bedrijventerrein in het landschap.’’ De omwonenden pleiten voor een groenstrook tussen het terrein en de omgeving.

De brief wordt binnenkort besproken door de gemeenteraad. Die moet uiteindelijk beslissen over het definitieve bestemmingsplan voor Zuid-Groningen. Cloppenburg en de andere buurtbewoners hopen dat de raadsleden aan hun wensen tegemoet komen.

Wethouder Seine Lok (CDA) wil nog niet inhoudelijk op de zorgen en wensen van de omwonenden ingaan. ,,Hun brief zal door ons worden beoordeeld. Dat doen we ook met andere reacties die op dit ontwerp voor een nieuw bestemmingsplan binnenkomen. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over het plan.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.