Angstvrije dierenarts werkt met kattenflat en koekjes

Dierenarts Ines Lauwers stelt een kat gerust.

Griezel je van gaatjes vullen, dan kun je naar de angsttandarts. Maar wat doe je met je bange hond die naar de dierenarts moet? Dierenkliniek Eikenlaan is de eerste angstvrije dierenartspraktijk van Groningen, vertelt dierenarts Ines Lauwers.

Een angstvrije dierenarts, wat moeten we ons daarbij voorstellen?

,,We horen vaak dat mensen afzien van een bezoekje aan de dierenarts omdat hun hond of kat erg bang is, voor de reis en de onderzoeken. We proberen nu in onze praktijk die stress tegen te gaan.”

Hoe dan?

,,We gebruiken bijvoorbeeld feromonen, natuurlijke geurstofjes waar dieren van ontspannen. We sprayen die op een kleedje en dat leggen we op de behandeltafel, het werkt echt wonderbaarlijk. Ook nemen we langer de tijd voor een angstig dier en bieden we oefenconsulten aan voor puppy’s en kittens. In hun eerste jaar kunnen ze maandelijks gratis langskomen, zodat ze gewend raken. We hebben in de wachtkamer een soort flat, waarin katten op hoogte zitten en niet bang hoeven te zijn voor honden. En we geven koekjes. ”

Hoe word je een angstvrije dierenarts?

,,We hebben in oktober het Amerikaanse Fear Free-certificaat behaald, daarvoor hebben we online cursussen gevolgd en is mijn collega elf keer naar Amerika geweest. Daarmee zijn we na een praktijk in Den Haag de tweede angstvrije dierenartspraktijk in Nederland.”

Is het hele idee niet wat overdreven?

,, Voor sommige mensen staan huisdieren net niet gelijk aan kinderen. Het is voor velen een hele opluchting als er rekening wordt gehouden met de angst van hun dier.”

Wat nu als je thuis je kat al niet in zijn reismandje krijgt?

,,Als je een afspraak bij ons maakt, vragen we daar ook naar. Dan kunnen we tips geven. Gaat het echt moeizaam, dan kunnen dieren zelfs medicatie krijgen om wat rustiger te worden. Baasjes met bange honden kunnen ook in de auto of buiten wachten tot ze aan de beurt zijn.”

Wat moet dat kosten?

,,In 99 procent van de gevallen kost het niets extra, alleen als je een langer consult wenst. De werkwijze is gewoon prettiger, ook voor ons.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen