Animal Rights over 'lijdensweg' proefdieren: 'In Groningen worden tienduizenden gedood zonder te zijn gebruikt'

Een proefdier. Foto: Pixabay.

Met Wereldproefdierendag (zaterdag) in aantocht roept Animal Rights in een brandbrief minister Schouten op om het fokken en doden van overtollige proefdieren aan te pakken. Ook de Rijksuniversiteit Groningen heeft te maken met fokoverschotten: in 2017 werden 28.609 overbodige proefdieren gedood.

Ondanks meerdere aangenomen moties daalt het aantal proefdieren dat gedood wordt zonder te zijn gebruikt al jaren niet, stelt Animal Rights. Gemiddeld sterven 440.000 overtollige proefdieren per jaar.

Animal Rights oprichter Robert Molenaar: ,,De minister heeft het aanpakken van het fokoverschot bij de dierproevensector neergelegd maar zelfregulatie faalt hopeloos. De minister moet maatregelen opleggen om dit onacceptabele dierenleed aan te pakken. Het is te gek voor woorden dat er twee keer zoveel dieren worden gedood als dat er in proeven worden gebruikt”.

Proefdieren zijn vaak wilde of genetisch gemanipuleerde dieren als muizen, ratten en vissen.

Ook aantal dierproeven Groningen daalt niet

Naast de fokoverschotten daalt ook het aantal dierproeven in Groningen niet, zegt Molenaar. ,,In 2019 voerde de RUG nog altijd 18.731 dierproeven uit op muizen, ratten, cavia’s, fretten, konijnen, vogels en vissen. In 2018 waren het 18.561 dierproeven en in 2017 ging het om 18.113 dierproeven. De lijdensweg van proefdieren is enorm: gezonde proefdieren worden doodziek gemaakt. We willen dat de RUG een slag gaat maken naar moderne dierproefvrije technieken.”

Animal Rights is een petitie gestart tegen de fokoverschotten op haar website www.animalrights.nl.

Dieren worden volgens de RUG niet overbodig gefokt

‘De dieren worden niet overbodig gefokt’, zo laat de RUG in een reactie weten. ‘Een van de redenen is dat wanneer het aantal benodigde dieren is vastgesteld niet exact te voorspellen is hoeveel dieren er geboren worden.’

Onderzoek binnen de RUG en UMCG richt zich aldus een woordvoerder zeker op het gebruik van alternatieven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen