Kerken Westerkwartier luiden vrij massaal nieuwe jaar in met klokgebeier

Zo zet koster Sabrina van den Berg vannacht de luidklok van de dorpskerk in Zuidhorn in werking Foto: Koos Bijlsma

Kerken in het Westerkwartier luidden om middernacht vrij massaal met klokgebeier het nieuwe jaar in. Kerken in onder meer Zuidhorn, Grijpskerk en Doezum gaven hiermee gehoor aan een oproep eerder deze week van de gemeente om hiertoe over te gaan.

Voorzitter Klaas Wildeboer van Platform voor de Kerken, een samenwerkingsverband van kerken in het Westerkwartier, toont zich ingenomen met de medewerking van de kerken aan dit initiatief. ,,Het luiden van de kerkklokken als teken van onderlinge verbondenheid kunnen we in deze even bizarre als chaotische tijd goed gebruiken’’, meent hij.

In de dorpskerk van Zuidhorn hief het echtpaar Van den Berg om twaalf uur samen de champagneglazen. Sabrina van den Berg is als koster verbonden aan de kerk. Zij bediende de knop van het elektronisch systeem om de klok in werking te zetten. Haar man Michiel van den Berg is voorzitter van het college van kerkrentmeester. Hij is formeel gesproken haar werkgever.

‘Klokken van hoop’

Koster Sabrina kwam zelf op het idee om als dorpskern in Zuidhorn aan de luidactie van de kerkklokken mee te doen. ,,Voor mij zijn het klokken van hoop’’, zegt zij. ,,Door het klokgelui wilden we mensen laten merken dat we bij elkaar horen en zo met elkaar verbonden zijn.’’ De koster speelde het idee door naar predikant Hester Wouda. Die peilde tijdens een digitale vergadering de kerkenraad. van de PKN -gemeente (hervormd). Het idee werd meteen unaniem omarmd.

Oogje in het zeil

Op oudejaarsavond tegen middernacht de gang naar de kerk te maken vonden Sabrina en Michiel van den Berg allebei geen probleem. ,,We wonen zelf aan de Jellemaweg. Dat is gelukkig vlakbij de kerk.’’ Gewoontetrouw brengt het echtpaar oudejaarsavond en de jaarwisseling door met vrienden. ,,Dat zat er dit jaar vanwege corona niet in. En de jaarwisseling doorbrengen in de kerk gaf ons wel een veilig gevoel. Eerdere jaren zijn er in de nacht van oud en nieuw wel eens ramen van de kerk vernield. We konden nu mooi zelf een oogje in het zeil houden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen