Deelnemers van Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) trekken zich massaal terug. 1850 huishoudens wachten het resultaat van de massaclaim niet af, maar maken gebruik van de regeling van Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).

Snel een vergoeding innen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen? Of afwachten, en dan wellicht meer geld krijgen, maar ook riskeren dat je met lege handen achterblijft? Voor die keuze staan de gedupeerden die zich hebben aangemeld voor Stichting WAG.

De stichting stuurde deelnemers begin februari een mail met daarin de mededeling dat het hun vrij staat om zich bij WAG uit te schrijven en gebruik te maken van de regeling van IMG. „De vergoeding die wij eisen is gemiddeld dertig procent hoger dan die van IMG. Maar het is wel onzeker: we weten niet hoeveel geld de rechter toewijst”, zegt voorzitter Lolke Weegenaar.

Inmiddels hebben 1850 mensen zich afgemeld.

WAG sleepte de NAM voor de rechter

Mede dankzij de juridische strijd van Stichting WAG is de NAM aansprakelijk voor de waardevermindering van woningen in het gasgebied. WAG sleepte het gasbedrijf namens zo’n vijfduizend huishoudens voor de rechter en won die zaak in 2015.

Het juridische proces loopt nog. Op dit moment gaat de discussie om de hoogte van de vergoeding. Een uitspraak wordt pas in het voorjaar van 2022 verwacht.

Ondertussen is IMG gestart met een eigen waardedalingsregeling. Daarvoor zijn inmiddels 81.000 aanvragen gedaan en er is 306 miljoen euro vergoeding toegekend. Bij de meeste aanvragen wordt het besluit binnen 8 weken genomen, waarna de vergoeding - van 10.000 tot 15.000 euro of meer – binnen enkele dagen op de rekening staat.

‘Je houdt er een katergevoel aan over’

Sommige mensen dubben nog. Een van hen is Johan Oppenhuizen uit Slochteren. „Het stoort mij dat er nu een Wiebes-regeling is, nét op het moment dat er wordt onderhandeld over de hoogte van de vergoeding. Zo wordt het gras voor de voeten van Stichting WAG weggemaaid”, zegt hij.

„We kunnen afwachten met het risico dat we helemaal niks krijgen, of eruit stappen met het risico dat het bedrag waar WAG voor strijdt hoger blijkt dan de regeling van IMG. Je houdt er sowieso een katergevoel aan over.”

Succesfee moet wel worden betaald

Mensen die aangesloten zijn én waren bij Stichting WAG betalen een succesfee. Dat bedrag ligt tussen de 5 en 10 procent van de uitbetaalde vergoeding. Groningers die zich alleen aanmelden voor de vergoeding bij IMG hoeven dat niet.

„We hebben kosten gemaakt voor het inhuren van deskundigen. Die lopen op tot meer dan een miljoen euro”, zegt Weegenaar. „Dat is inderdaad een beetje wrang, maar het leven is niet altijd fair.” Volgens de voorzitter van de stichting zit er ook een voordeel aan. „De deelnemers hebben een keuze. Of onze vergoeding, of die van IMG. Dat is best een luxepositie. Veel andere gedupeerden in het bevingsgebied hebben die niet.”

Volgens Weegenaar heeft het hoge aantal uitschrijvingen geen gevolgen voor de rechtszaak. „Het maakt de rechter niet uit of het om 10 of om 5000 mensen gaat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen